NOS Nieuws

Ultraconservatieve Ahmadinejad wil opnieuw president Iran worden

De voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Sinds hij geen president meer is probeerde hij dat al twee keer, maar beide keren werd zijn deelname niet goedgekeurd.

Op de Iraanse staatstelevisie was te zien hoe de 67-jarige Ahmadinejad zich officieel registreerde. Van 2005 tot 2013 was hij president van Iran. Hij staat bekend als een populistische, ultraconservatieve hardliner. In binnen- en buitenland is hij een controversieel figuur.

Vooral onder de armere bevolking is Ahmadinejad populair, onder meer vanwege zijn programma's om huizen te bouwen. Maar bij zijn herverkiezing in 2009 braken vanuit andere groepen hevige protesten uit. Die pro-hervormingsbeweging werd met geweld neergeslagen; tientallen mensen kwamen om het leven en duizenden werden gevangengezet.

De oud-president werd door een enthousiaste menigte opgewacht bij zijn inschrijving voor de verkiezingen:

Voormalig Iraanse president doet nieuwe gooi naar leiderschap

Sinds hij in 2017 en 2021 niet mee mocht doen aan de presidentsverkiezingen omdat hij te polariserend zou zijn, is hij opvallend kritisch over de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei.

Ook internationaal deed Ahmadinejad nogal wat stof opwaaien. Zo trok hij de Holocaust in twijfel, hield hij vol dat Iran geen homoseksuele of lesbische burgers heeft en stelde hij dat Iran een kernwapen zou kunnen bouwen als het daarvoor zou kiezen.

Opvolger voor Raisi

De vorige, zeer conservatieve president Ebrahim Raisi kwam afgelopen maand om bij een helikopterongeluk. Zijn opvolger wordt op 28 juni gekozen. Andere kandidaten die zich al geregistreerd hebben zijn voormalig parlementsvoorzitter Ali Larijani, een conservatief met sterke banden met de voormalige, relatief gematigde president Rouhani, en de voormalig chef van de Iraanse Centrale Bank, Abdolnasser Hemmati, die ook in 2021 kandidaat was. Ook de huidige waarnemend president Mohammad Mokhber wordt genoemd als kanshebber.

De Raad der Hoeders, een groep van twaalf mannen onder leiding van de ayatollah, besluit wie er mogen deelnemen aan de verkiezingen. Zij maken op 11 juni bekend wie op de kieslijst staan. Kandidaten die radicale veranderingen willen doorvoeren, maken doorgaans nauwelijks kans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl