De begrafenis van Raisi in Mashhad
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden mensen bij begrafenis Iraanse president Raisi

De Iraanse president Ebrahim Raisi, die zondag omkwam bij een helikoptercrash, is vandaag begraven in zijn geboorteplaats Mashhad, bij het graf van imam Reza, een van de heiligste plekken voor sjiitische moslims. Hij is de eerste grote politieke leider die daar is begraven.

Er zijn tienduizenden Iraniërs afgekomen op de rouwstoet om Raisi te herdenken in Mashhad. De stad ligt in het noordoosten van Iran en is een belangrijke bestemming voor sjiitische pelgrimstochten. De eerste processie voor de omgekomen president was dinsdag in Tabriz, in het noordwesten van het land. Ook werden deze week ceremonies gehouden in Teheran en Qom.

Tienduizenden mensen woonden de begrafenis van Raisi bij:

Kist van overleden president door tienduizenden Iraniërs naar graf begeleid

Raisi kwam zondag om bij een helikoptercrash, op zo'n twintig kilometer van de grens met Azerbeidzjan. Ook minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian en zeven anderen kwamen daarbij om.

De helikopter stortte neer in slecht weer, in een bergachtig gebied. Door dichte mist verliep de reddingsoperatie na de crash moeizaam. De Iraanse staatstelevisie meldt tot dusver niets over een mogelijke oorzaak van het ongeluk.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, kondigde begin deze week vijf dagen van nationale rouw aan vanwege de dood van president Raisi.

Massaexecutie

Raisi werd in 2021 president van Iran. Daarvoor was hij de hoogste rechter van het land. Onder zijn leiding sloeg Iran een nog conservatievere weg in. Hij werd gezien als protegé en mogelijke opvolger van de hoogste leider ayatollah Khamenei.

In 2022 had Raisi onder meer te maken met grootschalige protesten na de dood van Mahsa Amini. Die werden met veel geweld neergeslagen. Afgelopen maand nog voerde Iran en grootschalige aanval met drones en raketten uit op Israël, als vergelding voor een Israëlische luchtaanval in Syrië. Daarbij kwamen onder meer twee Iraanse generaals om het leven. Vrijwel alle Iraanse projectielen werden op weg naar Israël uit de lucht geschoten.

Raisi wordt door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gehouden voor de executies van duizenden politieke gevangenen in 1988. Hij was toen lid van de zogenoemde 'commissie des doods', waarin hij met drie andere rechters bepaalde wie geëxecuteerd moest worden. Het kwam hem op de bijnaam 'slager van Teheran' te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl