NOS Wielrennen

Bondscoach Gunnewijk schept duidelijkheid: Wiebes kopvrouw in olympische wegwedstrijd

Wiebes kopvrouw olympische wielerploeg: 'We hebben meerdere ijzers in het vuur'

Lorena Wiebes zal op de Olympische Spelen van Parijs de kopvrouw van de Nederlandse wielerploeg zijn. Dat heeft bondscoach Loes Gunnewijk donderdag bevestigd tegenover de NOS.

Wiebes zal tijdens de olympische wegwedstrijd worden ondersteund door Ellen van Dijk, Demi Vollering en Marianne Vos. "Het was geen makkelijke keuze", aldus de bondscoach, die de selectie woensdag bekendmaakte.

"Het niveau van de Nederlandse rensters is hoog. Op basis van het parcours hebben we verschillende scenario's uitgewerkt. We hebben gekeken naar het mogelijke koersverloop, de tijdrit en de vaardigheden die ervoor nodig zijn. Daar horen deze vier namen bij."

Lorena Wiebes

Gunnewijk denkt dat de ploeg veelzijdig genoeg is om succesvol te zijn op het lastige olympische parcours in Parijs, dat te vergelijken is met de Ronde van Vlaanderen. "Lorena zal de kopvrouw zijn. We hebben meerdere ijzers in het vuur. De concurrentie zal het lastig hebben met deze groep."

Teambuilding

Een goede samenwerking is daarvoor essentieel. De rensters moeten daarom bij elkaar passen, benadrukt Gunnewijk. "Daarvoor hebben we teamdagen georganiseerd en persoonlijkheidsanalyses uitgevoerd."

Teambuilding was daarbij het sleutelwoord. Het gezamenlijk doorzagen van een boomstam, bijvoorbeeld. "We hebben gekeken hoe ze elkaars kwaliteiten het beste kunnen benutten en hoe ze elkaar daarin kunnen versterken."

Boomstamzagen voor het groepsgevoel: alles voor wielergoud in Parijs

"Normaal gesproken kom je twee dagen voor een kampioenschap bij elkaar. Door middel van de teamdagen hebben ze elkaar op andere manieren leren kennen. Dat is vernieuwend en zeer effectief geweest."

Waar de Nederlandse ploeg tijdens voorgaande edities van de Spelen steevast tot topfavoriet werd gebombardeerd, zullen de ogen deze zomer ook grotendeels worden gericht op de Belgische ploeg. Daar maakt regerend wereldkampioene Lotte Kopecky deel uit van de selectie.

Gebrekkige communicatie in Tokio

Bondscoach Gunnewijk vindt het niet erg dat de focus daardoor minder op de Nederlandse ploeg ligt. Ook tijdens de Spelen van Tokio, in 2021, behoorde Oranje tot de favorieten. Maar mede dankzij een gebrekkige communicatie bleef olympisch goud uit.

Het Nederlandse kwartet (Vos, Vollering, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten) wachtte destijds te lang met het inzetten van de achtervolging, waardoor de kopgroep te veel ruimte kreeg. Zo kon de onbekende Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk er met de winst vandoor gaan. Van Vleuten moest het doen met zilver. Een troostprijs.

Focus op België in plaats van Oranje tijdens olympische wegwedstrijd? 'Zou mooi zijn'

Gunnewijk wil op 4 augustus een andere kleur: goud. De 43-jarige bondscoach vertrekt na dit seizoen bij de nationale ploeg.

"Hier op het bondsbureau hadden ze uitgerekend hoeveel medailles Nederland in totaal heeft behaald bij de vrouwen (55, red.). Daar laten we het niet bij zitten, zeiden ze."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl