Olav Kooij
NOS Wielrennen

Olympische wielerselecties bekend: Kooij, Markus en Van Anrooij vallen af

Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Daan Hoole vormen de Nederlandse wielerselectie bij de mannen voor de olympische wegwedstrijd. Bij de vrouwen zullen Ellen van Dijk, Demi Vollering, Marianne Vos en Lorena Wiebes rijden.

Bondscoach Koos Moerenhout van de mannen mag slechts drie renners meenemen en stond voor een lastige keuze. Hij besloot topsprinter Olav Kooij (hij won onlangs een etappe in de Giro d'Italia) niet te selecteren, maar te kiezen voor Hoole, die de twee kopmannen zal ondersteunen.

Bij de vrouwen moest bondscoach Loes Gunnewijk toprensters Riejanne Markus (de nummer twee van de laatste Vuelta) en Shirin van Anrooij (derde in de Ronde van Vlaanderen) teleurstellen.

Kansen voor Wiebes en Vos

Voor Wiebes en Vos liggen er met hun snelheid kansen in de wegwedstrijd, zoals ook Tour de France-winnares Vollering hoge ogen kan gooien. Van Dijk en Vollering worden medaillekansen toegedicht op de tijdrit.

Bondscoach Loes Gunnewijk erkent dat het lastig was om een keuze te maken vanwege de vele topwielrensters in Nederland. "Deze vier dames complementeren elkaar en hebben absoluut de kwaliteiten in huis om te vlammen in oranje en voor de medailles te gaan."

Marianne Vos tijdens de tijdrit op de Olympische Spelen in Londen (2012)

De bondscoach van de mannen, Koos Moerenhout, denkt dat ook zijn ploeg kans maakt op eremetaal. "Het parcours leidt de renners dwars door de straten van heel Parijs en met name de klimmetjes rondom Montmartre bieden kansen. Hoole zal de twee kopmannen gaan steunen en zal deelnemen aan de tijdrit."

Eerder deze maand werd bekend dat Van der Poel tijdens de Spelen alleen in actie komt in de wegwedstrijd bij het wielrennen. Hij gaat niet van start bij het mountainbiken. Daarvoor ziet de wereldkampioen op de weg, in combinatie met de Tour de France, geen ruimte in zijn programma.

De Spelen in Parijs worden geopend op vrijdag 26 juli. De volgende dag staat de individuele tijdrit voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma. De wegrace voor mannen wordt op zaterdag 3 augustus verreden en die van de vrouwen is op zondag 4 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl