NOS Sport

De Jong verliest eervol van Alcaraz en verlaat Roland Garros onder applaus

De Jong laat Alcaraz flink zweten op Roland Garros, maar verliest wel

Jesper de Jong heeft niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Carlos Alcaraz in de tweede ronde van Roland Garros. De Nederlandse qualifier maakte er een echte wedstrijd van en sleepte er een vierde set uit, maar kon uiteindelijk niet tippen aan de klasse van de nummer drie van de wereld: 3-6, 4-6, 6-2, 2-6.

In de vierde set verspeelde De Jong twee keer een break voorsprong.

De Jong beleefde een fraai debuut op Roland Garros. De 23-jarige Haarlemmer verraste in de eerst ronde door te winnen van de Brit Jack Draper, de nummer 39 van de wereld. Daarop volgde de ontmoeting met tweevoudig grandslamwinnaar Alcaraz.

Hoofdstadion

Nota bene op Court Philippe Chatrier, het hoofdstadion van het graveltoernooi in Parijs, toonde De Jong zijn talent. De 23-jarige Nederlander begon scherp op de belangrijke punten en sloeg meteen toe op de eerste servicegame van de Spanjaard. Hij daagde Alcaraz uit in de rally's, won enkele fraaie punten en oogstte applaus van het publiek.

Een vroege voorsprong werd echter snel tenietgedaan door Alcaraz, die later met nog twee breaks de eerste set binnensleepte: 3-6. De Jong gooide alle spanning van zich af en maakte er een aantrekkelijke strijd van tegen de niet okselfrisse Alcaraz, wiens ingepakte rechterarm herinnert aan de blessure die hem de afgelopen maanden dwarszat.

De Jong met opgeheven hoofd uit Parijs na duel met Alcaraz: 'Trots op mezelf'

Een brede lach van De Jong bij een hoogstandje, waarmee hij in de tweede set 1-1 maakte, verraadde het plezier waarmee de Nederlander op dat moment op de baan stond. Het leverde hem complimenten op van de Spanjaard, die een duimpje opstak.

De Jong gooide alles in de strijd, poetste acht breekkansen van Alcaraz weg, maar moest uiteindelijk ook de tweede set afstaan (4-6).

In de derde set kreeg De Jong het publiek steeds meer achter zich. De fittere Nederlander bleef rennen en vliegen over het gravel en profiteerde van foutjes van Alcaraz. Door twee breaks kwam De Jong op 4-1 en die voorsprong behield hij: 6-2.

Na bijna tweeëneenhalf uur op de baan namen het vertrouwen van De Jong en de foutenlast van Alcaraz almaar toe. De Nederlander opende de jacht om de stand in sets gelijk te trekken. Toch was Alcaraz de eerste die in de onrustige vierde set zijn eigen servicegame behield (2-3).

De Jong kon niet mee, verloor de vierde set met 2-6, maar verliet het center court met opgeheven hoofd en onder luid applaus.

'De Jong heeft het niveau om in de top-100 te komen'

Na afloop van de wedstrijd had Alcaraz alleen maar lovende woorden over voor de jonge Nederlander. "Jesper heeft laten zien dat de ranking er niet toe doet. Het gaat om het werk en het niveau dat hij heeft getoond. Hij heeft absoluut het niveau om op deze manier door te gaan en ik ben er zeker van dat hij in de top-100 terecht zal komen."

De Spanjaard vond dat hij vandaag misschien nog wel minder was dan De Jong. "We gaven een geweldige show weg met dropshots en volleys. Ik denk alleen dat hij het nog beter deed dan ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl