Archieffoto
NOS Nieuws

BBC: 'Sextortiontips te koop op social media'

Criminelen verkopen op sociale media handleidingen over hoe je mensen kunt afpersen met naaktfoto's en seksvideo's. Dat meldt de BBC na eigen onderzoek. In de handleidingen wordt uitgelegd hoe je je online voor moet doen als jonge vrouw om slachtoffers te misleiden om seksueel expliciet materiaal te sturen en ze vervolgens te kunnen chanteren. Dat staat bekend als sextortion.

Een sextortion-expert vertelt aan de BBC dat criminelen "er de afgelopen twee jaar achter zijn gekomen dat ze heel snel heel rijk kunnen worden door een nieuwe markt aan te boren. En dat zijn tieners". Volgens de expert zijn volwassenen al langer doelwit van sextortion, maar tienerjongens lopen nu het meest gevaar.

In de handleidingen die volgens de BBC openlijk te koop worden aangeboden in online video's, wordt gedetailleerd beschreven hoe je niet-traceerbare telefoonnummers instelt, valse sociale media-profielen aanmaakt en veilige betaalmethoden gebruikt. Ook wordt er door de chanteurs opgeschept over het aantal mensen dat ze hebben afgeperst. Ook zou één afperser hebben gezegd dat hij "elke vrijdag" werd betaald door een slachtoffer.

Volgens de door de BBC opgevoerde expert doen de grote techbedrijven niet genoeg om de afpersers aan te pakken. "Deze misdaad is de afgelopen twee jaar echt geëxplodeerd op Instagram en Snapchat. Deze platforms moeten actiever achter deze criminelen aan gaan", zegt hij.

Ook in Nederland zijn afpersers actief. Deze maand werden twee mannen veroordeeld voor online misbruik en sextortion. Vorige week kreeg een 37-jarige man uit Noordwijk een celstraf van drie jaar en nog een jaar voorwaardelijk opgelegd. De man dreigde bijvoorbeeld om de naaktbeelden van zijn slachtoffers naar hun ouders te sturen als ze niet meer materiaal stuurden.

Gianni de W.

Op 8 mei kreeg Gianni de W., een 25-jarige man uit Etten-Leur, 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd. De W. stond terecht voor het afpersen van 28 minderjarige meisjes en twee vrouwen. Hij zou in totaal 172 slachtoffers hebben gemaakt, maar deze dertig deden aangifte. Hij werd vrienden met zijn slachtoffers op sociale media en na verloop van tijd stuurden ze hem naaktfoto's en seksvideo's. Stopten ze daarmee, dan zou hij eerder verkregen beelden online zetten.

De NOS sprak begin dit jaar met een slachtoffer van sextortion:

Slachtoffer van sextortion doet haar verhaal

Deze week stelden onderzoekers van de Schotse Universiteit van Edinburgh dat afgelopen jaar naar schatting meer dan 300 miljoen kinderen wereldwijd slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting en seksueel online misbruik.

De onderzoekers ontdekten dat het afgelopen jaar één op de acht kinderen slachtoffer is geworden van het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel getinte afbeeldingen en video's. Datzelfde geldt voor uitlokking, ongewenste sexting en verzoeken om seksuele handelingen te verrichten: ook daar is één op de acht kinderen wereldwijd slachtoffer van geworden in de afgelopen twaalf maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl