Een rechtbanktekening van Gianni de W., gemaakt in oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

6,5 jaar cel en tbs voor man (25) die tientallen meisjes online seksueel misbruikte

De man die verdacht werd van het online seksueel misbruiken van dertig, vooral minderjarige slachtoffers, moet 6,5 jaar de cel in. Ook is Gianni de W. veroordeeld tot tbs met voorwaarden.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder zeven jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man van 25 uit Etten-Leur. "U heeft van het bezit, verwerven en vervaardigen van kinderporno een gewoonte gemaakt", zegt de rechtbank in Breda. Meer dan acht jaar maakte De W. zich schuldig aan sextortion, waarbij jonge mensen worden verleid tot het delen van intieme foto's en video's.

Volgens de rechter stelde De W. zijn eigen behoeften voorop en bekommerde hij zich niet om het leed dat hij bij de meisjes veroorzaakte. De slachtoffers voelen nog steeds schaamte, minderwaardigheid, verdriet en boosheid. "U heeft veel meisjes enorm beschadigd." Ook noemde de rechter de invloed die het op hun gezinnen heeft gehad.

Hij noemde het dapper en moedig van de slachtoffers die aangifte deden dat zij naar hun ouders en de politie stapten. Veel slachtoffers zaten vandaag ook in de rechtszaal, zei de rechter.

Een van de slachtoffers deed vorig jaar anoniem haar verhaal:

Slachtoffer van sextortion doet haar verhaal

Ook moet De W. in totaal ruim 91.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De bedragen lopen uiteen van 500 euro tot ruim 17.000 euro per slachtoffer. Niet alle slachtoffers vroegen om een schadevergoeding. Ruim twintig van hen deden dat wel.

Volgens de rechter draait de zaak "om een groot maatschappelijk probleem". Daarmee doelt hij op sextortion. Eerder noemde de rechter het al goed dat er veel aandacht is voor dit fenomeen.

172 slachtoffers

De W. stond terecht voor het afpersen van 28 minderjarige meisjes en twee vrouwen. Hij zou in totaal 172 slachtoffers hebben gemaakt, maar deze dertig deden aangifte.

Hij werd vrienden met zijn slachtoffers op sociale media en na verloop van tijd stuurden ze hem naaktfoto's en seksvideo's. Stopten ze daarmee, dan zou hij eerder verkregen beelden online zetten.

In sommige gevallen publiceerde hij de beelden ook echt online, met schaamte voor de slachtoffers tot gevolg. Schaamte was ook het kernwoord in de verklaringen van de meisjes. "Jij maakte me zo ontzettend bang", zei een van de meisjes. "Je bleef maar doorgaan, 24/7. Ik had een gevoel van afschuw en walging." Veel van hen zochten psychologische hulp, sommigen kregen suïcidale gedachten.

Honderdduizenden foto's

Bij zijn arrestatie vond de politie een enorme berg aan bewijsmateriaal. Op telefoons, een computer en harde schijven zijn honderdduizenden foto's, video's en profielen van sociale media aangetroffen. Bijna al het beeldmateriaal bevatte schaars geklede meisjes, naaktfoto's en video's van seksuele handelingen van de slachtoffers.

De W. bekende eerder al en betuigde meerdere keren spijt. Volgens gedragsdeskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

In oktober 2022 werd De W. aangehouden en sindsdien zit hij vast. Voor de rechtszaak waren zes zittingsdagen uitgetrokken. In maart was de eerste dag van de rechtszaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl