NOS NieuwsAangepast

OM verdenkt man (24) van afpersen van meer dan 100 meisjes met naaktbeelden

Een man van 24 uit Etten-Leur wordt verdacht van het afpersen van meer dan honderd minderjarige meisjes. Hij verleidde ze tot het sturen van naaktfoto's en perste ze vervolgens af, aldus het Openbaar Ministerie in de rechtbank in Breda.

Het is een van de grootste onderzoeken naar online misbruik van minderjarigen ooit in Nederland, meldt de officier van justitie op NPO Radio 1. "Dat blijkt uit het grote aantal slachtoffers dat er lijkt te zijn gemaakt."

De verdachte Gianni de W. is op 11 oktober aangehouden en zit nog steeds vast. Hij blijft ook de komende drie maanden vastzitten. Op zijn computer is een grote hoeveelheid kinderporno gevonden.

In de computer van De W. vond de politie 150 mappen met verschillende meisjesnamen. In sommige submapjes staan duizenden afbeeldingen van een slachtoffer, aldus de officier tegen ANP. "Hij heeft de levens van zijn slachtoffers tot een hel gemaakt."

De W. was als 15-jarige al bekend bij de politie, meldt het OM. Nadat hij een meisje online had willen aanzetten tot ontucht, voerde de politie een zogenaamd 'stopgesprek' met hem. De W. had toen beloofd om beeldmateriaal te verwijderen. Nu blijkt dat hij dat niet heeft gedaan.

Foto's online gezet

Het politieonderzoek is nog bezig. De identiteit van een groot aantal meisjes moet nog worden achterhaald. De slachtoffers zijn veelal minderjarig en wonen door het hele land, zo wordt gemeld. Het onderzoek begon met een aangifte van een meisje uit Noord-Holland dat 15 was toen ze werd afgeperst.

De werkwijze van de verdachte was steeds hetzelfde, aldus het OM. De W. legde online contact met de slachtoffers en startte een gesprek, waarin hij geld aanbood voor het sturen van een (naakt)foto.

Daarna dreigde hij de foto's online te zetten als ze niet nóg meer beeldmateriaal naar hem zouden sturen. Het is inmiddels bekend dat hij dit in enkele gevallen ook gedaan heeft, meldt het OM.

Extra rechercheurs

De W. zou een meisje ook gevraagd hebben om seks met haar vriend te hebben en dat voor hem te filmen. Hij benaderde zijn slachtoffers via sociale media zoals Snapchat en Instagram. Een van de slachtoffers was 13 jaar.

De man gebruikte valse namen, waaronder Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere varianten met daarin de alias Bryan. "Mochten eventuele slachtoffers zich herkennen in de gebruikersnaam en werkwijze van de verdachte, dan kunnen ze contact opnemen met de lokale politie in de buurt", aldus het OM tegen ANP.

De zedenrecherche van Zeeland-West-Brabant wordt ondersteund door extra rechercheurs vanwege het hoge aantal slachtoffers.

Acht aangiftes

Van enkele tientallen slachtoffers is de identiteit achterhaald. Inmiddels is er door acht meisjes aangifte gedaan tegen de man, maar de verwachting van politie en OM is dat dit aantal nog sterk zal oplopen.

De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Vandaag vond een pro-formazitting plaats in de rechtbank van Breda. De volgende pro-formazitting is op 11 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl