NOS Sport

Hockeysters Den Bosch veroveren 22ste landstitel in spectaculair duel met SCHC

Den Bosch wint 22ste landstitel na zinderende strijd met SCHC

De hockeysters van Den Bosch hebben hun 22ste landstitel veroverd in een spectaculair finaleduel met SCHC. Aan de Bossche Oosterplas werd het 3-2.

Omdat Den Bosch het eerste finaleduel ook had gewonnen (1-0), was dat genoeg voor de landstitel. Frédérique Matla tekende voor een hattrick, waaronder de openingstreffer uit een strafbal.

Record

Den Bosch is met de 22 landstitels de nieuwe recordhouder in het vrouwenhockey. De ploeg heeft een titel meer dan Amsterdam, dat dit jaar in de halve finales van de play-offs werd uitgeschakeld door SCHC.

De Bilthovense ploeg stond voor de vijfde keer in de finale, maar won de landstitel nog nooit.

Bekijk hieronder de reacties van Frédérique Matla, Xan de Waard en coaches Lucas Judge en Marieke Dijkstra:

In het eerste finaleduel in Bilthoven hielden beide teams gisteren de poorten goed dicht; Den Bosch won nipt uit een strafcorner in de slotfase. De return was daarentegen direct een spektakelstuk.

Matla opende de score voor Den Bosch uit een strafbal, nadat Renée van Laarhoven de bal op de doellijn met het lichaam had gestopt. Even later trok diezelfde Van Laarhoven de stand gelijk via een tip-in uit een strafcorner: 1-1.

Woest

De SCHC-fans hadden nog maar nauwelijks adem kunnen halen, of de ploeg uit Bilthoven kreeg een strafbal toegekend. Een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Maar de videoscheidsrechter oordeelde dat het een strafcorner moest zijn, die niet werd benut.

SCHC-aanvoerster Xan de Waard moest alles uit de kast halen om haar coach Lucas Judge, die woest was na het terugdraaien van de strafbal, tot bedaren te brengen. Er waren toen pas tien minuten verstreken.

Tranen bij SCHC dat weer misgrijpt in de finale

Stichtse bleef op zoek naar een doelpunt, maar kwam voor rust niet meer tot scoren.

Verrassingsaanval

SCHC, dat iets minder energiek aan het derde kwart begon, bleef wel jagen en dwong Den Bosch flink in de verdediging. Maar uit de twee strafcorners die de ploeg na rust kreeg, vielen geen goals.

De treffer viel wel aan de andere kant: na een verrassingsaanval schoot Matla een harde voorzet van Rosa Fernig binnen: 2-1.

De wedstrijd begon en eindigde met vuurwerk. Met nog twaalf minuten op de klok wisselde SCHC-trainer Judge zijn keepster Marscha Zwezereijn voor een extra veldspeelster. Een gouden zet, zo leek het.

Yibbi Jansen schoot hard raak uit de strafcorner en trok de stand gelijk voor Stichtse: 2-2.

Hockeysters Den Bosch winen landstitel

Zwezereijn werd weer terug in het veld gebracht, maar met zes minuten te gaan opnieuw naar de kant gehaald. Nu betekende die wissel de genadeklap voor SCHC.

Vlak voor het laatste fluitsignaal had Matla een vrije doorloop naar het lege doel en kon het kampioensfeest beginnen voor de geelzwarte formatie.

Trots

Topscorer Matla was trots dat ze weer de kampioensschaal in ontvangst mocht nemen met haar team: "Ik ben heel blij dat we hier weer staan en dat ik vandaag met drie goals het verschil heb kunnen maken."

Het waren zeker geen makkelijke finales, erkent ze, maar: "We hadden meer dan ooit het vertrouwen dat we hier als winnaar van het veld zouden stappen."

SCHC-speelster De Waard baalde van het verlies. "Ik denk dat we degelijk hebben gespeeld, maar ook met heel veel lef. We hebben laten zien wie Stichtse is. Helaas waren zij effectiever vandaag. Het is heel zuur en pijnlijk."

Haar coach Judge had zijn emoties na afloop weer onder controle. "Het was een mooie finale, de verschillen waren miniem. Felicitaties voor Den Bosch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl