Vreugde bij de vrouwen van Den Bosch
NOS Sport

Vrouwen Den Bosch zetten eerste stap naar landstitel met winst bij SCHC

Het eerste finaleduel om de landstitel tussen de hockeysters van SCHC en Den Bosch is nipt gewonnen door de Brabanders. In Bilthoven werd het 0-1.

Het was een spannende wedstrijd die desondanks niet bol stond van de kansen. Van alle strafcorners die beide ploegen kregen, werd alleen de laatste benut.

De return in Den Bosch moet uitmaken wie de landstitel wint. Morgen om 13.15 uur is de beslissende wedstrijd.

Als Den Bosch kampioen wordt, is de ploeg met de 22 landstitels de nieuwe recordhouder in het vrouwenhockey. Den Bosch deelt dat record nu nog met Amsterdam, dat ook 21 keer de landstitel veroverde.

SCHC stond vier keer eerder in de finale, waaronder vorig jaar tegen Amsterdam, maar won de landstitel nog nooit.

De kansen voor rust waren op een hand te tellen. Het eerste schot op goal was voor Den Bosch. Frédérique Matla wist met haar spectaculaire techniek verschillende tegenspeelsters te passeren tot in de cirkel, maar schoot vervolgens naast.

Ook de eerste strafcorner voor SCHC werd niet verzilverd.

Sanders baalt

Na rust werd er door beide hockeygrootmachten meer druk gezet. Pien Sanders kreeg voor de Brabantse ploeg een knoeperd van een kans uit een strafcorner die niet via het boekje liep. Maar ze tipte de bal er niet in en baalde daar flink van.

SCHC deed ook een variant van de strafcorner, maar zonder resultaat.

Zo scoort Den Bosch in zinderende slotfase

Een tijdstraf voor diezelfde Sanders aan het einde van het derde kwart was dé kans voor Bilthoven om in eigen huis toe te slaan. Maar de overtal-situatie leverde niets op. Tot overmaat van ramp moest SCHC-aanvalster Ginella Zerbo, die vorig seizoen kampte met een hersenschudding, naar de kant nadat een bal recht in haar gezicht was gestuiterd.

Het werd nagelbijten, met een glansrol voor lijnstoppers Rosa Fernig (Den Bosch) en Mette Winter (SCHC), die de bal van beide doellijnen wisten te houden.

Raak

In de slotfase kwam Stichtse alsnog gevaarlijk dicht bij de openingstreffer dankzij een hard schot van Kyra Fortuin, maar medespeelster Trijntje Beljaars tikte de bal voorlangs.

Drie minuten voor tijd was het dan eindelijk raak voor Den Bosch uit een strafcorner. Joosje Burg zorgde vanuit de rebound voor de eerste en enige goal door met een duik de bal in het doel te tikken.

Finales om landstitel live te zien bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl