NOS Sport

Hockeyers Kampong veroveren na zes jaar weer de landstitel, ten koste van Rotterdam

Hockeyers Kampong landskampioen na slopende en spannende beslissingswedstrijd

De hockeyers van Kampong zijn voor het eerst sinds 2018 landskampioen geworden. Voor ruim vijfduizend toeschouwers werd in Utrecht met 2-2 gelijkgespeeld tegen Rotterdam. Dat was voldoende na de 2-1 zege van gisteren in Rotterdam.

De grote man bij Kampong was strafcornerspecialist Jip Janssen. Hij maakte er twee, waarvan een in de slotfase, waardoor hij en zijn ploeg feest konden vieren.

Voor Janssen waren het niet de zenuwen, maar zijn vermoeide benen die het hem moeilijk maakte voor het nemen van zijn beslissende strafcorner. "Ik was helemaal naar de kloten", zei hij na afloop.

Voor hem was het niet verrassend dat het zo lang zo spannend was. "Rotterdam is gewoon echt een goede ploeg. Het was voor ons heel moeilijk om erdoorheen te komen." Dat het uiteindelijk "thuis" is gelukt doet Janssen veel, zei hij.

'Gesloopt'

Ook voor Kampong-coach Tim Oudenaller was de wedstrijd een hele bevalling. "Ik ben gesloopt", reageerde hij. Oudenaller denkt dat de basis van het succes al in de jeugd is gelegd, omdat meerdere spelers al van kinds af aan met elkaar spelen.

Oudenaller fluisterde Janssen vlak voor de beslissende strafcorner in dat hij hoog moest pushen. "En dat deed-ie. Daar ben ik hem erg dankbaar voor."

Volgens de balende Rotterdam-speler Tjep Hoedemakers heeft zijn ploeg het vooral in de eerste wedstrijd laten liggen. Ook gaf hij credits aan Janssen. "Als je zo veel strafcorners tegen krijgt, kun je niet verwachten dat je alles tegenhoudt. Dat is een nadeel van zo'n goede strafcornerman tegenover je."

Levendige wedstrijd

Janssen bracht Kampong in de openingsfase op voorsprong uit een strafcorner. Het was de vierde op rij voor de Utrechters. Enkele minuten later kreeg Rotterdam ook een strafcorner. Die werd niet benut.

Weer luttele minuten later trok Timme van der Heijden de stand toch gelijk. Na een knappe aanname en een paar fraaie stickbewegingen van Jeroen Hertzberger kon Van der Heijden binnentikken: 1-1.

Aan het begin van het tweede kwart leek Kampong weer op voorsprong te komen. Na een strafcorner scoorde Duco Telgenkamp via een tip-in, maar de goal werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel.

Telgenkamp raakte geblesseerd bij zijn actie. Hij zou even 'out' zijn geweest en kon de wedstrijd niet hervatten.

Jeroen Hertzberger

Kampong raakte vervolgens van de regen in de drup, want het was Rotterdam dat voor rust op voorsprong kwam. Zeven minuten voor de pauze maakte Thijs van Dam de 1-2.

'Focus op Parijs'

In het derde en vierde kwart waren er kansen voor beide ploegen. Hoewel Kampong de druk opvoerde, kreeg Hoedemakers nog wel een grote kans. "Daar zal ik vanavond in mijn bed nog even van balen."

Het bleef dus spannend en gescoord werd er lange tijd niet. Totdat in de slotfase Janssen vlak voor het einde van de wedstrijd opnieuw mocht aanleggen voor een strafcorner. De speler van Oranje wist hier wel raad mee en dompelde de Rotterdammers in rouw.

Zelf kan Janssen dus wel feest gaan vieren. Al zei hij niet lang te kunnen genieten van de festiviteiten. "De focus ligt op Parijs", verwees hij naar de Olympische Spelen deze zomer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl