Internationaal Gerechtshof
NOS Nieuws

Wekdienst 24/5: Tussenvonnis ICJ over Gaza • Partijleiders praten weer met formateur

Goedemorgen! Vandaag komt het Internationaal Gerechtshof met een nieuw vonnis over de situatie in Gaza. En formateur Van Zwol praat verder met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB.

Eerst het weer: vandaag begint droog met zon. Later trekken flinke regen- en onweersbuien over ons land. Plaatselijk komt wateroverlast voor. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden, tijdens buien ligt het kwik stukken lager.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationaal Gerechtshof doet in een tussenvonnis uitspraak over de situatie in Gaza, in het bijzonder rond de stad Rafah in het zuiden. Zuid-Afrika had het hof gevraagd om aanvullende maatregelen om de inval in Rafah te stoppen.
  • Formateur Van Zwol praat weer verder met partijleiders Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas. Mogelijk komt ter sprake wie de nieuwe premierskandidaat wordt.
  • In het oertijdmuseum in Boxtel is vanaf vandaag een nieuw dier te zien: de metoposaurus. Dit amfibie leefde 220 miljoen jaar geleden op de plek waar nu Polen ligt, maar door toenemende droogte stierf het uit. De botten zijn gevonden in het grootste massagraf van metoposaurussen ter wereld.
  • De Formule 1 is toe aan de achtste Grand Prix van het seizoen. In Monaco is om 13.30 uur de eerste vrije training en om 17.00 uur de tweede vrije training. Max Verstappen verstevigde afgelopen weekeinde de leiding in de WK-stand door te winnen in Italië.

Dit is er vannacht gebeurd:

Op Mallorca zijn zeker vier mensen om het leven gekomen toen het dak van een horecazaak deels instortte. De slachtoffers zijn een man en drie vrouwen, melden Spaanse media. Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers onder het puin.

Er is onduidelijkheid over het aantal gewonden. Spaanse media spraken aanvankelijk over 27, maar later werd dat aantal naar beneden bijgesteld. Het gaat om minimaal zestien gewonden. Zeker zeven van hen zijn er zeer slecht aan toe en worden behandeld in verschillende ziekenhuizen op het eiland.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De laatste weken lijken ze overal op te duiken: naaktslakken. Dat komt volgens experts vooral door de aanhoudende vochtigheid. 'Moestuinman' Simon Eurlings geeft online tuiniertips en vertelt hoe je naaktslakken kunt bestrijden:

Naaktslakken terroriseren de moestuin, maar dit kun je ertegen doen

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl