NOS Nieuws

EU-lijsttrekker AfD mag niet langer campagne voeren na omstreden SS-uitspraak

Met nog iets meer dan twee weken te gaan tot de Europese verkiezingen mag de Europese lijsttrekker Maximilian Krah van de rechts-radicale Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) niet langer campagne voeren. Ook is hij uit het landelijke bestuur van de AfD gezet.

Het besluit van de partij volgt op uitspraken van Krah in de Italiaanse krant La Repubblica, afgelopen weekend. Daarin zei hij dat "niet iedere SS'er automatisch een crimineel was" en dat er "ook veel boeren onder de SS'ers waren". Krah blijft wel lijsttrekker voor de AfD bij de komende verkiezingen.

Samenwerking al tijden wankel

De uitspraken van Krah in de krant waren de druppel voor de Franse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen. Zij besloot de samenwerking met de AfD binnen de radicaal-rechtse fractie Identiteit en Democratie in het Europees parlement te verbreken.

In Frankrijk is het vergelijken van SS'ers opgevat als bagatellisering van het nazitijdperk. Le Pen wil al tijden af van de AfD omdat zij de partij te radicaal vindt. Ook de Deense Volkspartij, eveneens lid van de Europese radicaal-rechtse fractie, vond de uitspraak te ver gaan. Vooralsnog is de AfD niet uit de fractie gezet.

Die eerste scheuren binnen de Duitse radicaal-rechtse fractie werden in november zichtbaar na een geheime AfD-bijeenkomst in Potsdam over 'remigratie'. Daarna distantieerde de Franse rechts-populistische Le Pen zich van de AfD en dreigde al de samenwerking te beëindigen. Een bezoek van AfD-leider Alice Weidel aan Parijs eind februari kon de Franse rechtse populisten niet meer geruststellen.

Krah al langer in opspraak

De Europarlementariër Krah kwam al eerder in opspraak. Begin mei werd het Brusselse kantoor van Krah onderzocht op verdenking van spionage. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse autoriteiten. In april werd een medewerker van Krah opgepakt op verdenking van spionage voor China.

Wat is de rol van het Europees Parlement? Wie zitten er in? En hoe is het samengesteld? Correspondent Kysia Hekster legt het uit in 1 minuut.

Uitgelegd: het Europees Parlement

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl