De Europese AfD-lijsttrekker Maximilian Krah
NOS Nieuws

AfD-lijsttrekker in Brussel blijft aan en zegt aangehouden medewerker te ontslaan

De Duitse Europarlementariër Maximilian Krah blijft aan als lijsttrekker van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) bij de Europese verkiezingen en gaat zijn medewerker die maandag werd opgepakt op verdenking van spionage ontslaan. Dat heeft Krah laten weten na een ontmoeting met de partijtop.

Wel zei Krah niet aanwezig te zijn bij de aftrap van de campagne voor de Europese verkiezingen.

Spionage

Jian Guo, een Chinees-Duitse medewerker van Krah, werd maandag gearresteerd in Dresden. Guo wordt ervan verdacht allerlei parlementaire stukken van het Europees Parlement te hebben doorgespeeld aan China.

In een eerste reactie op X gisteren, noemde Krah spioneren voor een buitenlandse staat "een ernstige beschuldiging". Hij zei Guo te zullen ontslaan als de verdenkingen zouden worden bewezen.

Toegenomen druk

Door de arrestatie nam de druk om af te treden toe voor Krah. Onder meer Bondsdaglid Strack-Zimmermann riep de AfD-lijsttrekker op om op te stappen. Krah zelf wil daar niets van weten.

Op X reageert hij laconiek met de woorden "wat had de pers dan verwacht?" op een Duitse journalist die meldt dat Krah ongeschonden uit een ontmoeting met de partijleiders is gekomen en aanblijft als lijsttrekker.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de partij in opspraak raakt. Begin deze maand werd de tweede kandidaat op de Europese lijst, het huidige Bondsdaglid Petr Bystron, in verband gebracht met geld uit Rusland. AfD liet toen weten voorlopig achter het prominente partijlid te blijven staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl