De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg
NOS NieuwsAangepast

Medewerker AfD-Europarlementariër verdacht van spionage voor China

De politie heeft gisteren in de Duitse stad Dresden een medewerker van de rechts-radicale partij Alternative für Deutschland (AfD) opgepakt. Hij zit vast op verdenking van spionage voor de Chinese geheime dienst. Zijn woningen zijn doorzocht.

Het gaat om Jian Guo, een Chinees-Duitse medewerker van AfD-Europarlementariër Maximilian Krah. Krah is ook de lijsttrekker bij de aanstaande Europese verkiezingen.

Door Guo's werk in Brussel en Straatsburg had hij toegang tot allerlei parlementaire stukken, die hij zou hebben doorgespeeld aan de Chinezen. Ook zou Guo leden van de Chinese oppositie in Duitsland hebben bespioneerd.

AfD: zeer verontrustend

Krah zegt in een eerste reactie dat spionage voor een buitenlandse mogendheid een zware beschuldiging is. Hij zegt dat hij Guo zal ontslaan als de verdenkingen zijn bewezen.

De AfD noemt de arrestatie zeer verontrustend. "Omdat we momenteel niet meer informatie hebben over deze zaak, moeten we nadere berichtgeving van het Openbaar Ministerie afwachten."

De Duitse minister voor Binnenlandse Zaken Nancy Faeser spreekt van een mogelijk aanval op de Europese democratie. Ook houdt ze Krah en de AfD met zo veel woorden verantwoordelijk.

Voor de AfD is het de tweede keer in de korte tijd dat de partij in opspraak raakt vanwege mogelijke beïnvloeding vanuit het buitenland. De nummer 2 op de Europese lijst en huidige Bondsdaglid Petr Bystron werd begin deze maand in verband gebracht met geld uit Rusland.

De publieke omroep ARD, die het nieuws vanochtend als eerste meldde, schrijft dat Guo geen onbekende van de Duitse inlichtingendiensten is. Hij zou zichzelf meer dan tien jaar geleden hebben gemeld als informant, maar tot een samenwerking kwam het niet. De diensten zouden hem onbetrouwbaar hebben geacht en hebben vermoed dat hij een mol was van de Chinese geheime dienst.

Het is de tweede dag op rij dat de Duitse justitie de arrestatie van vermoedelijke Chinese spionnen meldt. Gisteren werden twee mannen en een vrouw opgepakt. De twee zaken lijken volgens de Duitse omroep niet met elkaar in verband te staan.

China doet de recente arrestaties af als sensatiezucht. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de berichten bedoeld zijn om China's reputatie te besmeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl