NOS Wielrennen

Oppermachtige Pogacar boekt vijfde ritzege in flink ingekorte Giro-etappe

Vijfde ritzege Pogacar, die 700 meter voor de finish laatste vluchter opveegt

Tadej Pogacar heeft voor de vijfde keer deze Giro d'Italia een etappe op zijn naam geschreven. De 25-jarige Sloveen, die al sinds de tweede etappe in de roze leiderstrui rijdt, won met ogenschijnlijk gemak in barre omstandigheden de zestiende etappe.

Met nog 700 meter te gaan ging Pogacar ook de laatst overgebleven vluchter Giulio Pellizzari voorbij. Als troost kreeg Pellizzari, die even dacht op weg te zijn naar de overwinning van zijn leven, wel de roze trui waarin Pogacar de rit won.

Pogacars leidende positie in het algemeen klassement is met deze etappezege nog maar weer eens verstevigd. Hij heeft nu een voorsprong van ruim zeven minuten op nummer twee Daniel Felipe Martínez.

Thymen Arensman kwam als zesde over de streep. De Nederlander van Ineos Grenadiers staat zesde in het klassement, op 10.33 minuten van Pogacar.

Verlate en verplaatste start

Voorafgaand aan de start van de zestiende etappe was er behoorlijk wat gedoe. Het was oorspronkelijk de dag van de Stelvio, maar die berg werd al eerder wegens lawinegevaar geschrapt. De Umbrailpas zat er nog wel in, maar daar waren de renners het niet mee eens.

Adam Hansen, oud-renner en voorzitter van de wielrennersvakbond CPA, liet via X weten dat de renners de berg en de afdaling niet wilden fietsen vanwege extreme weersomstandigheden: twee graden en sneeuw.

De Giro-organisatie gaf uiteindelijk gehoor aan de noodkreet en verplaatste de start naar Prati Allo Stelvio. De renners zaten uiteindelijk drie uur na de beoogde start op de fiets voor de tot 118 kilometer ingekorte rit.

"Het was niet ideaal de dag zo te beginnen", zei Arensman na afloop bij Eurosport. "Ik ben wel heel blij dat we als renners het hier allemaal mee eens waren. We waren eensgezind, mooi om te zien. Ik denk dat we hebben geleerd van deze situatie en dat het in de toekomst beter zal gaan."

Geen Van Poppel en Van den Berg meer

In het peloton ontbrak op dat moment al Danny van Poppel, die de Italiaanse grote ronde voor de start al had verlaten. De 30-jarige sprinter van Bora-hansgrohe was ziek geworden en bleek - ondanks een dagje rust - niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de zestiende etappe.

Julius van den Berg ging ondanks dat ook hij wat ziekteverschijnselen was wel van start, maar stapte onderweg uit.

Solo-poging Frigo

Marco Frigo besloot er in de ijskoude omstandigheden in zijn eentje vandoor te gaan, maar het solo-avontuur van de Italiaan zat er na dertig kilometer alweer op.

Davide Ballerini (Astana), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) en Mirco Maestri (Polti Kometa) kregen meer ruimte van het peloton. Het viertal pakte snel een voorsprong van twee minuten.

Julian Alaphilippe in de kopgroep tijdens de zestiende etappe van de Giro

Met in het slot van de etappe twee pittige klimmen was Alaphilippe de sterkste van het viertal vooraan. De Fransman bleef dan ook van deze groep het langst uit de greep van het peloton.

Maar een tweede etappezege deze Giro zat er voor Alaphilippe niet in. In de stromende regen eindigde zijn solo vijf kilometer voor de finish. Hij kreeg op dat moment gezelschap van Ewen Costiou, Christian Scaroni en Giulio Pellizzari, maar kon niet lang aanhaken bij dat drietal.

Met nog anderhalve kilometer te gaan wilde Pogacar toch nog een keer laten zien dat hij echt de allerbeste is in de Giro op dit moment. De Sloveen, bij wie geen spoortje vermoeidheid te zien was, ging iedereen voorbij en zegevierde opnieuw deze Ronde van Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl