NOS Voetbal

Twente naar voorrondes Champions League: 'Dat geld, dat valt wel mee, hoor'

Twente supporters ontvangen de spelersbus en vieren feest

"Duizenden supporters stonden de spelers op te wachten", vertelt technisch directeur Arnold Bruggink van FC Twente aan Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Het verbaast me elke keer weer wat het allemaal losmaakt."

Na jaren van heropbouw heeft FC Twente zich met de derde plaats in de eredivisie geplaatst voor de voorrondes van de Champions League. En dat leidde zondagavond tot een spontaan volksfeest op de snelweg tussen Zwolle en Enschede. Bij thuiskomst werd de spelersbus feestelijk onthaald.

Twente moest van ver komen. In 2018 degradeerde de club naar de eerste divisie en was de proflicentie wegens financiële problemen in gevaar.

Vanaf het seizoen 2023-2024 is Bruggink technisch directeur bij FC Twente als opvolger van Jan Streuer.

De Tukkers wisten zich de afgelopen jaren terug te werken naar de top van het Nederlandse voetbal, met als kers op de taart de derde plaats en het ticket voor de voorronde van de Champions League. "Derde van Nederland is natuurlijk niet zomaar iets", benadrukt Bruggink.

Megaverschil

Of er nu meteen miljoenen naar Enschede komen? "Nou, dat valt wel mee", tempert de technisch directeur. "Als je écht geld wil gaan verdienen, moet je zorgen dat je in de groepsfase terechtkomt. Er zit echt een megaverschil tussen de voorronde en de groepsfase."

Weggestuurde Brenet viert feest met Twente na behalen derde plek

"We moeten twee voorrondes doorkomen. Dat zal een hels karwei worden. Dat snappen we zelf ook. We gaan er alles aan doen."

Als Twente wordt uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League, ontvangt het een ton aan premie. Eliminatie in de play-offs levert 5 miljoen euro op. Bij deelname aan de groepsfase komt er gegarandeerd 18,6 miljoen naar Enschede.

Uiteraard is dat het grote streven, maar ook als het miljoenenbal niet gehaald wordt, wacht er een mooie troostprijs, vindt Bruggink. "Als we het in de voorronde niet redden, zijn we al verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Dat is voor ons ook al fantastisch."

En mocht Twente de groepsfase van de Champions League wél bereiken, dan gaat de technisch directeur niet met miljoenen smijten. "Het zou niet zo slim zijn om meteen al het geld dat binnenkomt weer uit te geven. Zo ver zijn we als club ook nog niet", zegt Bruggink.

Verwacht dus niet de ene na de andere toptransfer. Bruggink wil met gerichte versterkingen voortborduren op het succes. "We hebben de eerste nieuweling al binnen: Sayf Ltaief, een linksbuiten van FC Basel. Met hem denken we een echte versterking te hebben gehaald. Nu zullen we verder gaan bouwen."

Weghorst

Toch wordt er in Enschede en omgeving hoopvol gesproken over die ene spectaculaire aanwinst. Oranje-international en kind van de streek Wout Weghorst wordt steeds nadrukkelijker met de club in verband gebracht.

De 31-jarige spits lijkt niet geïnteresseerd in een langer verblijf bij Burnley. Momenteel wordt hij door de Engelse club uitgeleend aan het Duitse TSG Hoffenheim.

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl