Quincy Promes
NOS NieuwsAangepast

Quincy Promes onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai

Voetballer Quincy Promes is onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai. Dat bevestigen zijn advocaten na berichtgeving van Het Parool. De voor drugshandel veroordeelde Promes mag het proces over zijn uitlevering naar Nederland in vrijheid afwachten.

"Het is niet zo dat hij nu van de haak is", benadrukt Parool-journalist Wouter Laumans. "Het zal te maken hebben met de termijn waarop de rechter kan kijken of aan alle voorwaarden is voldaan. Daarbij wordt niet inhoudelijk getoetst waarvoor Quincy Promes wordt uitgeleverd."

Hoelang die procedure zal duren is gissen volgens Laumans. "Dubai is een soort Bermudadriehoek waarbij je als journalist niet precies weet hoe de dingen zitten. Het is geen Nederland."

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam geeft geen commentaar op het bericht en verwijst naar de autoriteiten in Dubai. De advocaten van Promes schrijven "zeer verheugd" te zijn met de vrijlating, maar niet te weten of en wanneer Promes naar Nederland komt.

"In algemene zin geldt dat een uitleveringsprocedure geruime tijd in beslag kan nemen en veel formele stappen en eisen kent. Dat is ook in Nederland volstrekt gebruikelijk. De uitkomst en de duur van de uitleveringsprocedure laat zich op dit moment dan ook niet voorspellen."

Cocaïnehandel

In februari werd Promes bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. In juni vorig jaar had hij al 1,5 jaar cel gekregen voor een mesaanval op zijn neef.

Promes wist uit handen van justitie te blijven, omdat hij onder contract staat van Spartak Moskou. Rusland weigerde hem uit te leveren aan Nederland.

Afgelopen maart werd hij toch opgepakt na een auto-ongeluk tijdens een trainingskamp van zijn club in Dubai. Nederland diende daarop een uitleveringsverzoek in, waarover de rechter nog een besluit moet nemen.

Voorwaarden

Over de voorwaarden waaronder Promes op vrije voeten is gesteld, is niets bekend. In het algemeen, schrijft Het Parool, geldt er bij dit soort regelingen een uitreisverbod en een meldplicht voor de verdachte. Ook is er dan sprake van een borgsom.

Of de extra bewegingsvrijheid een vluchtgevaar oplevert durft Laumans niet te zeggen. "Dat is koffiedikkijken, maar het lijkt me niet verstandig. Dubai is niet een land waar je in een keer heel makkelijk kunt wegkomen."

Nederland heeft sinds 2021 een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waarin is afgesproken dat beide landen personen uitleveren "die worden gezocht met het oog op strafvervolging of tenuitvoerlegging van een onherroepelijk vonnis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl