Quincy Promes tijdens een UEFA Europa League-wedstrijd in 2021
NOS NieuwsAangepast

Dubai arresteert Quincy Promes op verzoek van Nederland

Voetballer Quincy Promes is op verzoek van het Openbaar Ministerie gearresteerd in Dubai. Nederland zal om de uitlevering van Promes vragen, meldt het OM Amsterdam in een persbericht.

Promes is in Nederland veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf vanwege drugshandel en het neersteken van zijn neef. Promes werd vorige maand bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor betrokkenheid bij de smokkel van een grote lading cocaïne. Vorig jaar kreeg hij ook al 1,5 jaar cel voor het steken van zijn neef op een familiefeest.

In een persbericht zegt het OM dat de aanhouding kon gebeuren "na een constructieve samenwerking tussen de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Nederland". Het OM voegt eraan toe dat media melden dat "de aangehouden man" (de naam van Promes wordt niet genoemd) "in alle luxe" in Dubai verblijft, maar dat hij dankzij de inspanningen van de autoriteiten in beide landen in hechtenis is genomen.

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat Nederland met de Verenigde Arabische Emiraten in gesprek was over de uitlevering van Promes.

Verkeersongeval

Het Openbaar Ministerie wilde toen nog niet bevestigen dat er een formeel verzoek was gedaan aan de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt. Een woordvoerder bevestigde toen wel dat de Nederlandse voetballer was aangehouden op het vliegveld van Dubai.

Volgens de woordvoerder was dat "in verband met een lokale overtreding". Russische media maakten melding van een verkeersongeval. Promes zou daarna de plaats van het ongeval zijn ontvlucht.

Promes was in Dubai vanwege een trainingskamp met zijn club Spartak Moskou. De rest van zijn team vloog terug naar Rusland, maar Promes werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Uitleveringsverdrag

Nederland heeft sinds 2021 een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waarin is afgesproken dat beide landen personen uitleveren "die worden gezocht met het oog op strafvervolging of tenuitvoerlegging van een onherroepelijk vonnis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl