Promes in het Spartak Moskou-tenue tijdens een Europese wedstrijd in 2021
NOS NieuwsAangepast

Voetballer Quincy Promes krijgt 1,5 jaar gevangenisstraf voor neersteken neef

Voetballer Quincy Promes (31) is veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor het steken van zijn neef op een familiefeest. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft hij zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling.

Promes stak in de zomer van 2020 de neef in zijn been na een ruzie op een verjaardagsfeest. Aanleiding was een oud conflict over een gestolen ketting.

De voormalig Ajax-speler, die ook tientallen keren uitkwam voor het Nederlands elftal, was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij verblijft in Rusland, waar hij sinds 2021 speelt bij Spartak Moskou. Van uitlevering is voorlopig nog geen sprake. Promes gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Zwaardere straf

De rechtbank gaf aan dat voor zware mishandeling normaal gesproken een jaar cel staat, maar vond dat Promes een zwaardere straf verdient omdat hij als profvoetballer een voorbeeldfunctie heeft en geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor de steekpartij.

Uit tapgesprekken blijkt zelfs dat hij trots was omdat hij de familie-eer zou hebben gered. Toch ontkende hij bij de politie en zei hij dat de dader iemand anders was. "Promes toont geen inzicht in zijn gedrag. Dat is buitengewoon zorgelijk en ernstig", aldus de rechtbankvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist. Een aanvankelijke verdenking van poging tot moord had het OM zelf al laten vallen. Daarvoor is inderdaad geen bewijs, vond ook de rechter.

Afgeluisterd

Twee ooggetuigen zagen dat Promes de neef in zijn knie stak na afloop van het feest in Abcoude. Ander bewijs voor de steekpartij komt onder andere uit appjes en telefoongesprekken, waarin Promes onder meer zegt dat zijn neef nog geluk heeft gehad.

De voetballer werd afgeluisterd vanwege een heel andere strafzaak, die nog loopt. Promes wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de invoer van ruim 1300 kilo cocaïne in 2020. Hij zou hebben geïnvesteerd in twee drugstransporten.

Ook dit ontkent Promes, maar het Openbaar Ministerie zegt dat de voetballer een sturende rol had bij de smokkel. Zo zou hij contact hebben gehad met mensen die de cocaïne moesten oppikken uit containers in de haven van Antwerpen.

Uitlevering

De veroordeling van vandaag lijkt niet direct gevolgen te hebben voor zijn sportieve carrière bij Spartak Moskou. Zo zal Nederland nu niet om uitlevering van Promes vragen. Omdat Rusland een land in oorlog is, is er tussen beide landen op dit moment geen rechtshulp. Bovendien kan pas om uitlevering worden gevraagd als een vonnis onherroepelijk is.

Omdat Promes heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan, is dat laatste niet het geval. Wel staat Promes "internationaal gesignaleerd" vanwege de verdenking van drugssmokkel. Dat betekent dat hij wordt aangehouden als hij voet zet in Europa of andere landen waarmee Nederland een uitleveringsverdrag heeft. Zijn signalering kan gevolgen hebben voor Promes als hij met zijn team uitkomt in Europese wedstrijden, al is daarvan nu geen sprake omdat Russische teams worden geweerd.

In januari ging hij niet mee op een buitenlands trainingskamp van Spartak in de Verenigde Arabische Emiraten, volgens media omdat hij dan kans liep te worden gearresteerd. De club hield het erop dat Promes om "persoonlijke redenen" verstek liet gaan.

Schadevergoeding

Promes moet zijn neef ook een schadevergoeding betalen van enkele duizenden euro's. Na de steekpartij onderhandelden de twee ook al over een vergoeding. Toen ze het daar niet over eens werden, deed het slachtoffer aangifte.

Promes speelde ten tijde van de steekpartij nog bij Ajax, waar hij uiteindelijk op de bank belandde. In 2021 stapte hij over naar Spartak Moskou, een club waar Promes in het verleden ook al had gespeeld.

Vorig jaar bezorgde hij Spartak de beker met een beslissend doelpunt. Dit seizoen scoorde Promes achttien keer voor zijn club, waarmee hij een van de topscorers van de Russische competitie is.

Nieuwsuur maakte vorig jaar onderstaande video over Promes, die naast de veroordeling voor de steekpartij ook wordt verdacht van drugssmokkel:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl