Vreugde bij de spelers van ADO Den Haag in Doetinchem

ADO Den Haag zet in Doetinchem eerste stap richting tweede ronde nacompetitie

ADO Den Haag heeft een belangrijke slag geslagen in de eerste ronde van de play-offs voor promotie. Bij De Graafschap werd dinsdagavond het eerste duel met 2-3 gewonnen. Zaterdagavond om 20.00 uur is de return in Den Haag.

Voor de supporters van De Graafschap is de nacompetitie voor promotie en degradatie altijd meer dan een toetje. Eigenlijk begint het seizoen in Doetinchem dan pas echt. Elk jaar trekken de fans dan alles uit de kast om van deze wedstrijden iets bijzonders te maken om zo extra steun te creëren voor hun ploeg.

'The Joker'

Jaren geleden was er bijvoorbeeld een sfeeractie met een fan die zich verkleedde als 'The Joker'. Rond elke wedstrijd verscheen de slechterik en die actie zorgde voor veel bewondering. En ook vanavond sloofden de supporters zich weer uit.

Bij de aftrap werd een enorm doek gehesen en kreeg het hele stadion, zo'n 10.000 man, hetzelfde t-shirt aan met de tekst 'Samen alles geven'.

Sfeeractie op de Vijverberg

Maar op een sfeervolle Vijverberg begon De Graafschap matig aan het duel. Al in de openingsminuten leek ADO Den Haag, als vijfde geëindigd in de competitie, op voorsprong te komen, maar spits Henk Veerman stond buitenspel toen hij doel trof.

Daarna schatte doelman Thijs Jansen een terugspeelbal van Xandro Schenk verkeerd in en kon de keeper ternauwernood zijn eigen fout net voor de doellijn goedmaken.

Toch was het verdediger Alexander Büttner die de nummer zes van de eerste divisie op voorsprong schoot. Na wat gepruts voorin kreeg de voormalig Manchester United-speler de bal voor zijn voet en trof zijn harde uithaal doel.

Ondanks de achterstand kreeg ADO Den Haag meer grip op de wedstrijd en kwam de ploeg van trainer Darije Kalezic op gelijke hoogte via een prachtige kopbal van Amir Absalem: 1-1.

Amir Absalem maakt de 1-1

Na rust lag de wedstrijd even stil wegens een 'medische noodsituatie' op de tribune. Een supporter zou onwel zijn geworden. Toen scheidsrechter Marc Nagtegaal daarna snel door wilde voetballen, namen de supporters het heft in handen.

Omdat zij zagen dat de noodsituatie nog niet was opgelost, gooiden ze bekers op het veld. Daarop werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt.

Nadat de supporter aanspreekbaar bleek en het stadion had verlaten voor verder onderzoek, kon de wedstrijd weer doorgaan.

Bekertjes werden op het veld gegooid

Enkele minuten na de onderbreking kwam ADO op voorsprong. Absalem bracht de bal in en bij de thuisploeg kregen ze de bal niet weg. Verdediger Joran Hardeman kopte vervolgens te slap terug op zijn doelman en daardoor kon oud-Graafschapper Daryl van Mieghem voor de 1-2 tekenen.

De aanvaller besloot niet te juichen, maar dat deden de fans uit de Hofstad uiteraard wel. Helemaal nadat zij Alex Schalk de 1-3 zagen maken en hun ploeg zo de eerste stap zette richting promotie naar de eredivisie.

Daar kon een 2-3, gemaakt door Jeffrey Fortes uit een strafschop in blessuretijd, niks meer aan veranderen.