NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/5: Examens van start • Europese Unie stemt in met migratiepact

Goedemorgen! Vandaag beginnen de eindexamens voor middelbare scholieren van havo, vwo en vmbo-t. Ook stemt de Europese Unie formeel in met het migratiepact, een belangrijke doorbraak in het Europese migratiedebat.

We beginnen met het weer: zonnig, later op de dag vooral in het midden en zuiden van het land een regen- of onweersbui. Maxima van 23 graden in Zeeland tot 26 of 27 graden in het binnenland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor leerlingen van de havo, vwo en vmbo-t beginnen de eindexamens. Vmbo basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte eindexamenkandidaten begonnen een maand geleden al. In totaal doen vanaf vandaag ongeveer 200.000 leerlingen eindexamen.
  • De ministers van de Europese Unie stemmen formeel in met het migratiepact, waarmee de nieuwe spelregels rondom migratie een feit zijn. Migratie is een van de meest heikele onderwerpen in de Europese Unie.
  • Het Filmfestival van Cannes gaat van start, het is de 77e editie. De beste film wint de Gouden Palm.

Dit is er vannacht gebeurd:

Van alle klimaatrisico's is waterschaarste voor Nederland het meest nijpend. De risico's zullen in de toekomst alleen maar toenemen. De problemen vloeien voort uit bijvoorbeeld stortregens en zeespiegelstijging, een toename van zomerhitte en gevolgen van klimaatverandering in andere werelddelen - die ook voor Nederland economische gevolgen kunnen hebben.

Het Planbureau voor de Leefomgeving noemt drie grote klimaattrends voor Nederland: het wordt warmer, het wordt droger en het wordt natter. Elk van die trends brengt eigen klimaatrisico's met zich mee.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In een veilinghuis in IJsselstein is een kwartje uit 1891 verkocht voor ruim een miljoen euro. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is betaald.

Deze munt is voor ruim een miljoen verkocht: 'Helemaal bizar dit'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl