David Sanborn op het North Sea Jazz Festival in 2015
NOS Nieuws

Jazzsaxofonist David Sanborn (78) overleden

De Amerikaanse jazzsaxofonist David Sanborn is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij overleed zondag aan de gevolgen van prostaatkanker. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt op X.

Sanborn won zes Grammy Awards, onder meer voor zijn jazzalbums Straight To The Heart, Double Vision en Close-Up uit de jaren 80. Hij was een veelgevraagd saxofonist en werkte samen met artiesten als Paul Simon, David Bowie, Bruce Springsteen, James Brown, Stevie Wonder en The Rolling Stones.

In 2018 werd bij Sanborn prostaatkanker ontdekt, desondanks bleef hij tot voor kort nog optreden. Hij had zelfs nog concerten tot in 2025 gepland.

Zijn optredens van deze maand moest hij wel afzeggen. "Door de ongelofelijke pijn in mijn ruggengraat kon ik niet meer lopen. Laat staan op mijn saxofoon spelen", schreef hij. "Spelen voor jullie allemaal, vrienden, familie, fans en staf, is wat mij in leven houdt".

Sanborn werd in 1945 geboren in Tampa, Florida. Op 3-jarige leeftijd raakte hij besmet met polio. Als onderdeel van zijn revalidatie kreeg de kleine Sanborn een saxofoon in de hand gedrukt.

Zo'n tien jaar later speelde hij al met legendes als bluesgitarist en zanger Albert King. In de jaren 70 klopten grootheden als B.B. King, Elton John, Chaka Khan aan zijn deur. Een decennium later trad hij onder meer op met Aretha Franklin, Billy Joel, Eric Clapton en Mick Jagger.

Hoewel Sanborn vooral in de jazzwereld uitgroeide tot een grootheid, vertelde hij in een interview met het Amerikaans jazztijdschrift Downbeat zelf nooit zo bezig te zijn met wat wel of niet als jazz bestempeld mocht worden. "Jazz heeft altijd de omgeving geabsorbeerd en getransformeerd. Echte muzikanten hebben geen tijd om te denken in beperkte categorieën", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl