Het opblazen van het brugdeel in Baltimore
NOS Nieuws

Delen brug Baltimore tot ontploffing gebracht om schip los te maken

In de Amerikaanse stad Baltimore hebben bergingswerkers delen van de ingestorte Francis Scott Key-brug opgeblazen om deze los te krijgen van het containerschip dat er eind maart tegenaan voer.

Zodra het schip los is, kan het worden verplaatst en kan het scheepvaartverkeer van en naar de haven van Baltimore weer op gang komen. Dat ligt al weken grotendeels stil. Bergingswerkers noemen het opblazen van de brugdelen een "grote stap" in het loskrijgen van het schip.

Zes doden

Eind maart ramde containerschip Dali een pijler van de Francis Scott Key-brug in Baltimore, ten noordoosten van Washington. De brug stortte grotendeels in en zes wegwerkers kwamen in het water terecht, allemaal immigranten uit Latijns-Amerika. Tot nu toe zijn vijf van de zes lichamen gevonden.

Met een kleine lading explosieven werden de restanten van de brug opgeblazen:

Deel van ingestorte brug Baltimore gecontroleerd opgeblazen

Omdat de Dali vastligt tussen de overblijfselen van de brug kan het schip nog altijd geen kant op. Ook de 21-koppige bemanning heeft het schip sinds het ongeluk nog niet mogen verlaten.

Volgens autoriteiten zijn zij "druk met het onderhouden van het schip en het assisteren van de bergingswerkers". Aan boord van de Dali zijn 20 Indiërs en een Sri Lankaan.

Eind deze maand moet de vaargeul weer vrij zijn voor het scheepvaartverkeer. Door de complexe operatie en de slechte weersomstandigheden lukte dat niet eerder.

Naar het ongeval lopen verschillende onderzoeken. Onder meer de federale politiedienst FBI, de inspectiedienst NTSB en lokale bestuurders hebben een onderzoek ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl