Minister Dijkgraaf over protesten UvA: 'Bestook elkaar met argumenten'
Vanuit Den Haag wordt er door meerdere partijen met afkeer gekeken naar de uit de hand gelopen pro-Palestijnse protesten op de Universiteit van Amsterdam. Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf onderstreept dat er geen plek is voor intimidatie, geweld of vernieling.
"Universiteiten moeten een veilige plek zijn voor iedereen", zegt Dijkgraaf. Hij benadrukt dat het juist de "grote kracht is van een universiteit dat je in discussie gaat en een debat hebt waar je elkaar bestookt met argumenten".
Dijkgraaf zegt in "nauw contact" te staan met de universiteitsbestuurders en hen te ondersteunen waar nodig: "Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de bestuurders om heldere lijnen aan te geven. Het is goed dat er kritiek is, kritiek op de wereld. Daar is de universiteit ook voor, maar dat moet wel volgens de academische regels."
'Anarchie'
Vanochtend reageerden ook PVV-leider Wilders en BBB-leider Van der Plas op de protesten. "Ik vind het verschrikkelijk", zei Wilders. "Het is goed dat er wordt opgetreden. Hoe eerder, hoe harder, hoe vaker, hoe beter."
Van der Plas: "Demonstreren is niks mis mee. Maar wat daar gebeurt, is complete anarchie. Hele straten worden uit elkaar gehaald en er wordt van alles geblokkeerd. Dit gaat mij allemaal veel te ver."
'Mag niet gekaapt worden'
"Het is heel belangrijk dat de stemmen van studenten en docenten gehoord worden en dat niet externe mensen deze protesten kapen en gewelddadig maken", zegt minister Dijkgraaf.
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken De Jonge noemt het demonstratierecht een "groot goed", maar zegt daarbij wel dat "iedereen zich aan de wet hoort te houden". De Jonge: "Op het moment dat de stenen uit de straat worden getrokken, vuurwerk wordt afgestoken en blokkades worden opgeworpen, is het terecht dat de politie ingrijpt en de driehoek daarbovenop zit."
Bekijk hieronder foto's van de protesten van de afgelopen dagen bij de UvA:
Het baart minister Dijkgraaf zorgen dat er een onveilige omgeving is ontstaan. "De besturen moeten een veilig omgeving creëren en belangijker nog: deze moet als veilig worden ervaren. Met name door Joodse studenten en docenten", aldus de onderwijsminister.
Dijkgraaf zegt geschrokken te zijn van de verhalen. "Ik heb veel gesprekken gevoerd met Joodse studenten en docenten en ben geschrokken van hun ervaringen en hoe zij hun omgeving als intimiderend ervaren."
Banden met Israël
Sinds kort bezetten actievoerders het gebied bij de UvA. Ze willen dat de universiteit haar relaties met Israëlische instellingen die "medeplichtig zijn aan de onderdrukking, apartheid en genocide in Palestina" onmiddellijk opschort. De demonstranten blijven zolang als nodig is, zei een woordvoerder van de demonstranten.
Vanochtend hadden de demonstranten een gesprek met het bestuur. Wat daarvan de uitkomst is, is nog niet gedeeld. Dijkgraaf zegt dat de overheid aan de universiteiten gevraagd heeft om "heel goed naar de internationale samenwerkingsovereenkomsten te kijken".