NOS NieuwsAangepast

Opnieuw pro-Palestijnse demonstratie bij Universiteit van Amsterdam

In Amsterdam is opnieuw een pro-Palestijnse demonstratie aan de gang. Die begon vanmiddag bij de universiteitscampus op het Roeterseiland, waar vannacht een demonstratie door de politie werd beëindigd.

De demonstratie is een initiatief van docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Duizenden mensen doen eraan mee. Een deel van de betogers is inmiddels op een andere faculteit, het Binnengasthuis.

Agenten probeerden demonstranten die richting het centrum wilden gaan tegen te houden, onder meer "om hen van gevoelige punten op de route" weg te houden. Verschillende politiebusjes blokkeerden de weg en de demonstranten probeerden langs de busjes te komen. De politie heeft daarbij de wapenstok gebruikt.

Bij het Binnengasthuis maken de betogers een barricade met pallets en hekken. Demonstranten roepen dat ze het pand gaan bezetten.

De docenten en studenten van de UvA begonnen de demonstratie onder meer uit solidariteit met de pro-Palestijnse betogers die gisteren aan een protestactie begonnen die de politie 's nachts met geweld beëindigde.

De anti-Israël-demonstranten lopen door het centrum van Amsterdam:

Pro-Palestijnse demonstranten bouwen barricades bij universiteit in Amsterdam

Demonstranten vertelden eerder vandaag woedend te zijn over hoe de demonstratie gisteren verlopen is. Volgens hen was de demonstratie vreedzaam, maar werd die verstoord door mensen van buitenaf. Ook de UvA liet gisteren weten dat de demonstratie een "aanzuigende werking" had en dat dat een van de redenen was om de protesten af te breken.

De politie erkende hardhandig te hebben ingegrepen, maar benadrukt dat er ook tegen hen geweld werd gebruikt. "Eén collega heeft daarbij gehoorschade opgelopen. We vinden het heel erg dat dat is gebeurd."

Desalniettemin menen de actievoerders vandaag dat de politie, door de mobiele eenheid erbij te halen, te hardhandig heeft ingegrepen.

De aanwezigen die vandaag demonstreren roepen leuzen als 'Free, free Palestine' en 'Boycot Israel'. Sommigen hebben Palestijnse vlaggen bij zich en borden met teksten als 'End the genocide' en 'Proud of our students'.

De aanwezige docenten onderschrijven de oproep van studenten aan het college van bestuur van de UvA om de banden te verbreken met Israëlische "instanties die medeplichtig zijn aan genocide", zei docent sociologie Sam Hamer eerder. "We demonstreren om de UvA die kant op te duwen."

'Er is gepraat'

Het UvA-bestuur zei eerder vandaag het gesprek met de demonstranten te zijn aangegaan en wijst erop gisteravond een lijst te hebben gepubliceerd met samenwerkingen met Israëlische organisaties "om daarmee te voldoen aan een van de eisen van de demonstranten".

Verder zegt het universiteitsbestuur de situatie van vannacht te betreuren. "Demonstreren mag op de UvA, maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of sfeer van intimidatie." De universiteit heeft aangifte gedaan van erfvredebreuk.

'Buitenproportioneel geweld'

De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond noemen de ontruiming van vannacht een voorbeeld van buitenproportioneel geweld van de UvA tegen de eigen studenten.

"Het recht op demonstratie is een fundamenteel recht dat koste wat het kost moet worden beschermd," aldus de ASVA in een reactie. "Deze ontruiming was niet alleen een aanval op de integriteit en veiligheid van de Amsterdamse studenten, maar ook een schending van hun democratische rechten."

De bonden roepen de universiteit op het recht op vreedzaam protest te respecteren en een constructieve dialoog aan te gaan om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Kleinere protesten elders

Ook bij de Universiteit Utrecht wordt geprotesteerd. Het gaat volgens RTV Utrecht om zo'n zeventig mensen. Zij zitten op de binnenplaats van de universiteitsbibliotheek in het centrum van de stad. Ook zij protesteren tegen de situatie in Gaza en eisen onder meer dat de Universiteit Utrecht alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Ook bij de TU Delft hebben tientallen mensen zich verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl