Tijgermug
NOS Nieuws

Tijgermug op recordaantal locaties aangepakt, NVWA zoekt hulp bij bestrijding

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit seizoen op een recordaantal plekken begonnen met het bestrijden van de Aziatische tijgermug. Op 27 locaties vinden zogeheten 'nabehandelingen' plaats om de larven en poppen te doden van de steekmug die infectieziekten kan verspreiden. Omdat de grenzen van de bestrijdingscapaciteit in zicht komen, zoekt de autoriteit hulp van burgers en gemeenten.

Vorig jaar trof de NVWA de tijgermug aan op 37 locaties, waarvan 22 in woonwijken. Gespecialiseerde teams rukken dan uit om de steekmug te bestrijden. Ze richten zich vooral op de muggenlarven en -poppen, die afhankelijk zijn van regenwater. De teams verwijderen bakjes, emmers, blikjes en andere voorwerpen waar water in blijft staan. Waar nodig gebruiken ze een bestrijdingsmiddel.

Insecteninspecteur Kees laat in Arnhem zien op welke plekken in de tuin je moet opletten:

Insecteninspecteur Kees op zoek naar de tijgermug

Van 27 locaties waar de tijgermug vorig jaar zat, is niet duidelijk of de mug daar ook echt is uitgeroeid. "Het muggenseizoen loopt tot ongeveer oktober en dan kunnen er nog eitjes in de broedplaatsen zitten", zegt Arjan Stroo van de NVWA. "Die overleven bijna alles. Ze kunnen indrogen, ze kunnen tegen vorst en je krijgt ze niet dood met bestrijdingsmiddelen."

In het voorjaar ontwikkelen de muggeneitjes zich tot larven en daarom begon de NVWA op 15 april weer met bestrijden. De autoriteit verstuurde 36.266 brieven naar huishoudens met de boodschap dat er vorig jaar tijgermuggen in hun buurt zijn voorgekomen en dat de instantie langskomt om de muggen te bestrijden. Burgers kunnen daarbij helpen door de mogelijke broedplaatsen te verwijderen.

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en kan infectieziekten zoals knokkelkoorts en chikungunya verspreiden als die onder de bevolking aanwezig zijn. In Nederland zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen gevallen van knokkelkoorts en chikungunya bekend bij mensen die in het buitenland geïnfecteerd raakten. Het RIVM noemt de kans om in Nederland ziek te worden van een muggenbeet "zeer klein".

De tijgermug is kleiner dan de inheemse mug en te herkennen aan een wit streepje op de rug en witte achterpootjes. Het insect heeft zich over grote delen van de wereld verspreid door zich te nestelen en mee te reizen in onder meer gebruikte autobanden en bamboekamerplanten. De tijgermug werd in 2005 voor het eerst in Nederland gesignaleerd en sinds 2010 bestrijdt de NVWA de steekmug actief.

De opmars van de laatste jaren komt volgens de NVWA vooral doordat mensen onbedoeld tijgermuggen vanaf hun vakantieadres mee naar huis nemen.

"Mensen denken soms dat dit exotische ellende uit de tropen is, maar ten zuiden van Parijs heeft de tijgermug zich al permanent gevestigd", zegt Stroo van de NVWA. "Als je terugkomt van een vakantie in Frankrijk of Italië, zorg dan dat je geen muggen in je auto hebt. En neem geen emmers, bloempotten of andere voorwerpen mee haar huis waar langere tijd water in heeft gestaan. Daar kunnen eitjes in zitten."

'Vervelend rotbeest'

Voorkomen is namelijk beter dan bestrijden, zegt Stroo. "Mensen moeten soms veel geduld hebben, want we gaan door met bestrijden tot de laatste mug weg is. We komen iedere maand met twee à drie mensen langs en moeten steeds de tuin in. Meestal zijn de muggen binnen één seizoen weg, maar het is weleens voorgekomen dat we vier jaar bezig waren om de muggen uit te roeien."

De grens van wat de NVWA aan bestrijding kan doen komt in zicht. "Daarom denken we nu na over hoe lokale partijen kunnen bijdragen aan de bestrijding, vooral in woonwijken", zegt Stroo. "We zijn met meerdere gemeenten in gesprek om te kijken wat zij kunnen bijdragen aan de bestrijding."

Verschillen tussen de tijgermug en de huismug

De tijgermug helemaal weg krijgen uit Nederland lukt niet meer, stelt hij. "Op dit moment zijn er altijd wel ergens in het land tijgermuggen aanwezig, maar het lukt steeds om ze lokaal uit te roeien. Dat moeten we ook blijven doen, want het is een vervelend rotbeest dat overdag steekt."

"Als je hem zijn gang laat gaan kun je niet meer lekker buiten zitten", zegt Stroo. "En als er dan iemand met knokkelkoorts of chikungunya van vakantie terugkomt, dan moet je daar in de wijk de volwassen muggen doodspuiten als je wilt voorkomen dat ze de ziekte overdragen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Frankrijk op plekken waar de mug zich heeft gevestigd. Direct aanpakken is beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl