NOS Nieuws

Tijgermug duikt op in steeds meer wijken

De tijgermug is in Nederland bezig aan een opmars. In 2020 werd de Aziatische mug nog in twee woonwijken aangetroffen, in 2021 in vier wijken. Vorig jaar waren dat er al acht en dit jaar is de mug tot nu toe al op twaalf plekken in Nederland gesignaleerd, waarvan vier woonwijken, terwijl het muggenseizoen nog niet is afgelopen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezorgd en zet net als eerdere jaren in op grootschalige bestrijding.

De tijgermug is een stuk kleiner dan de inheemse mug en te herkennen aan een wit streepje op de rug en witte achterpootjes. Het diertje komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich inmiddels ook gevestigd in Zuid-Europese landen als Spanje en Frankrijk. Van daaruit komt het mee met vakantiegangers en vrachtverkeer naar Nederland.

In landen waar de mug veel voorkomt, kan die infectieziekten zoals knokkelkoorts overdragen op mensen. De kans dat tijgermuggen die nu in Nederland zijn aangetroffen deze ziekten dragen, is volgens het RIVM verwaarloosbaar klein.

Daarvoor moeten ze eerst een besmet persoon tegenkomen met bijvoorbeeld knokkelkoorts, legt Arjan Stroo van de NVWA uit. Als een mug de besmette persoon prikt, en daarna iemand anders prikt, heeft een virus de kans zich te verspreiden. Een groot aantal muggen kan zo tot een uitbraak van een ziekte leiden. "Daarom willen we de mug hier niet en proberen we hem uit te roeien."

Broedplaatsen bestrijden

Het insect duikt sinds in 2005 incidenteel op in Nederland. Bij elke vondst neemt de NVWA bestrijdingsmaatregelen.

Zo ook nu. In de wijken waar het beestje is gesignaleerd, krijgen bewoners een brief met de vraag om naar broedplaatsen voor muggen te zoeken en ze weg te halen.

Ook gaat de NVWA zelf van deur tot deur om broedplaatsen te bestrijden:

Op zoek naar de tijgermug in de Nederlandse tuin

Het vrouwtje van de tijgermug legt haar eitjes het liefst op een beschut plekje bij stilstaand regenwater, zoals in emmers, bloempotten of regentonnen. De NVWA haalt die broedplekken weg of behandelt ze, zodat de eitjes het niet overleven.

Caravan controleren

De tijgermug helemaal uitroeien in Nederland zal niet lukken, zegt de NVWA. De bestrijding zal alleen maar zorgen dat het nog even duurt voordat de mug zich permanent in Nederland vestigt.

De NVWA roept vakantiegangers op om hun auto en caravan goed te controleren op muggen voordat ze naar huis rijden. Kampeerders kunnen vooral ook controleren of ze bloempotjes, bakjes of gietertjes hebben waarin regenwater heeft gestaan. Daarin kunnen eitjes van de tijgermug zitten die later uitkomen, zegt Stroo van de NVWA.

De bestrijdingsmaatregelen duren nog tot het einde van het muggenseizoen in oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl