Een tijgermug
NOS Nieuws

'Kans op recordaantal dengue-besmettingen door opwarming aarde'

Het aantal gevallen van dengue ofwel knokkelkoorts kan dit jaar wereldwijd een recordhoogte bereiken, deels vanwege klimaatverandering. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De opwarming van de aarde is gunstig voor de muggen die de ziekte verspreiden.

Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt op dit moment risico om knokkelkoorts te krijgen, aldus een specialist van de gezondheidsorganisatie. In januari van dit jaar waarschuwde de WHO er al voor dat de tropische ziekte zich extreem snel verspreidt en dat een pandemie dreigt.

Ziekenhuizen vol

Zo zijn er momenteel grote zorgen over een hevige dengue-uitbraak in Peru. Vorige maand werd bekend dat het dodental daar is opgelopen tot 248 en ziekenhuizen in het land liggen vol. President Dina Boluarte heeft de noodtoestand uitgeroepen in 18 van de 24 regio's in het land.

De uitbraak wordt volgens Peruaanse gezondheidsautoriteiten ook verergerd door El Niño. Door de opwarming van het zeewater zouden er meer dengue-muggen zijn, die weer meer knokkelkoortsslachtoffers maken.

Experts denken dat een warmer klimaat de muggen helpt om zich sneller te vermenigvuldigen. Ook het virus in de muggen vermenigvuldigt zich sneller bij warm weer. Het is volgens de WHO nog te vroeg om te zeggen of de huidige hittegolf de verspreiding van dengue beïnvloedt.

Tijgermug in Nederland

Begin deze maand dook op een bedrijventerrein in Weert de tijgermug weer op. Die komt van nature niet voor in Nederland, maar werd de laatste jaren toch sporadisch gesignaleerd. Het vermoeden is dat de mug meelift op internationale vrachtwagentransporten van bijvoorbeeld autobanden en bamboeplanten.

In Nederland komt knokkelkoorts alleen voor als importziekte. Mensen die op reis gaan worden daar gestoken door een besmette mug en nemen de dengue-infectie mee. Elk jaar worden er ongeveer 150 gevallen gemeld. Knokkelkoorts wordt niet van mens op mens overgedragen.

Sinds april 2023 is er in Nederland een denguevaccin te krijgen om je als reiziger te beschermen. Tot nu toe kon je je alleen beschermen tegen de ziekte door bedekkende kleding te dragen en muggenwerende middelen te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl