NOS Sport

Herlings wint manche in Portugees modderduel, geen GP-zege door motorpech

Motocrosser Jeffrey Herlings heeft voor het eerst dit MXGP-seizoen een overwinning geboekt, hij won de tweede manche in Portugal ruim. Hij had ook de grand prix kunnen winnen, maar door motorpech in de eerste manche moest hij opgeven, waardoor hij overall als negende eindigde.

De laatste keer dat Herlings een MXGP-manche won was een jaar geleden, in juni in Letland, waar hij de wedstrijd op zijn naam schreef. Een grand prix later liep hij opnieuw een blessure op.

Herlings boekt manche-zege in MXGP-modderduel in Portugal

Omdat Herlings de eerste manche noodgedwongen vroegtijdig beëindigde, ging de Let Pauls Jonass er met de grandprixzege vandoor op het blubbercircuit. Regerend wereldkampioen Jorge Prado werd teleurstellend dertiende. Na vier overwinningen op rij won hij voor het eerst dit seizoen een grand prix niet.

Ondanks de tegenslag in de eerste manche, ging Herlings in de tweede manche opnieuw sterk van start. De andere favorieten gingen met bosjes onderuit. De 29-jarige Brabander pakte direct de koppositie.

De tweevoudig MXGP-wereldkampioen is terug van seizoenenlang blessureleed. Sinds 2010 brak of scheurde hij van alles in zijn lichaam. Sleutelbeen, schouderblad, pink, enkel, voet, hiel, been, heup en nek. Wat eigenlijk nog niet? Maar nu is hij topfit.

Groot gat

In de Portugese blubber was het loodzwaar racen. De banden trokken diepe sporen in de modder, er lagen op sommige plekken plassen tot aan het zadel.

Herlings was daarin uitstekend op dreef. Met name in de tweede manche, waarin hij een groot gat sloeg met zijn achtervolgers, de 27-jarige Jonass en Cornelius Toendel, en zijn eerste overwinning in bijna een jaar boekte.

Het Portugese circuit is een flinke modderboel

Naast Herlings eindigden er nog twee Nederlanders in de top tien overall. Brian Bogers werd knap vierde, Glenn Coldenhoff eindigde als achtste.

Prado stelt teleur

Prado, die als leider van het algemeen klassement aan de start stond, kende een teleurstellende eerste manche. Hij werd vijftiende. Door een snelle val in de tweede manche moest hij wederom genoegen nemen met een plek buiten de top tien, hij eindigde als twaalfde.

In het algemeen klassement gaat de Sloveen Tim Gajser nu aan de leiding (252). Hij heeft 14 punten voorsprong op Prado (238). Nummer drie Romain Febvre volgt met 220 punten. Herlings (198) bezet nog steeds de vierde plaats en is de beste Nederlander tot nu toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl