NOS Wielrennen

Vollering overtuigt in laatste etappe en grijpt eindzege Vuelta

Vollering klasse apart in Vuelta Femenina en pakt eindzege

Demi Vollering heeft zich in Spanje verzekerd van de eindzege van de Vuelta Femenina. In de loodzware slotetappe maakte de kopvrouw van Team SD Worx - Protime ondubbelzinnig duidelijk dat de rode leiderstrui dit jaar maar aan één vrouw toebehoorde. Haar overtuigende etappezege op het skistation Valdesquí was zondag een kers op de taart.

Aan de streep trakteerde de renster het publiek op een 'Van der Poeltje'. Net als Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen kwam Vollering met de fiets als een trofee boven haar hoofd over de streep.

Op het Iberisch Schiereiland schreef de 27-jarige renster, die tot dit deze week niet kon terugblikken op een bijster succesvol seizoen, voor de tweede maal een grote ronde op haar naam. In 2023 was zij ook al de sterkste in de Tour de France Femmes.

In Vollerings schaduw reed Riejanne Markus van Visma - Lease a Bike zondag naar de tweede plaats in het eindklassement.

Vollering na indrukwekkende Vuelta-winst: 'Moest mijn kant op vallen'

Het was het derde jaar op rij dat Vollering zich op de slotdag van de Ronde van Spanje mocht melden bij de huldigingsceremonie. Na haar derde plaats in 2022 en de tweede plek in de eindrangschikking van 2023 stond Vollering ditmaal op de hoogste trede van het ereschavot.

Die plek leek vorig jaar eigenlijk al voor haar bestemd. Vriend en vijand was het erover eens dat Vollering de sterkste renster was in de Vuelta van dat jaar. De eindzege ging toen na een zenuwslopend duel evenwel naar Annemiek van Vleuten.

Met haar zege in de achtdaagse door Spanje met een totale afstand van 880,9 kilometer herstelde Vollering de orde waar het de zware, meerdaagse etappekoersen betreft. De voorbije maanden bleken steeds meer rensters bij machte hun karretje bij haar aan te haken tijdens kortere wedstrijden. In haar laatste seizoen voor de ploeg waar ze sinds 2021 onder contract staat, maakte Vollering echter duidelijk dat er geen maat op haar staat in koersen die worden beslist op langere klimmen.

Vuurwerk

De organisatie van de Vuelta Femenina had het vuurwerk voor de achtste en laatste dag bewaard. De etappe van de waarheid, werd de slotrit bij de beschouwingen vooraf ook wel genoemd. Het bleken geen loze woorden op de kleine 90 kilometer rond Madrid.

Met de Puerto de la Morcuera, een beklimming van de eerste categorie, als scherprechter halfkoers, en de aankomst op het skistation Valdesquí kreeg het peloton het flink voor de kiezen. Het slopende slotakkoord was een kolfje naar de hand voor de in topvorm verkerende Vollering.

Ik ben blij dat ik mijn eindzege op deze manier heb kunnen veiligstellen

Vollering over haar overwinning

Desondanks was Vollering niet geheel onbevangen begonnen aan de laatste rit, gebood de eerlijkheid haar na afloop te bekennen. "Ik was best nerveus, omdat die slotklim volgens mij niet al te steil was. Toen zich daar de mogelijkheid aandiende om aan te vallen op het moment dat we de wind in de rug hadden, wist ik dat ik definitief mijn slag moest slaan. Het was een kwestie van aanvallen, een gat slaan en mijn voorsprong uitbreiden."

"Ik ben blij dat ik mijn eindzege op deze manier heb kunnen veiligstellen. Al mag ik niet vergeten dat ik veel aan mijn ploeggenoten te danken heb. Ik ben heel trots op ons."

In de geschiedenis van de Vuelta Femenina werd Vollering de zesde eindwinnaar. De Amerikaanse Shelley Olds was in 2015 de eerste laureaat. Jolien d'Hoore (2016 en 2017), Ellen van Dijk (2018), Lisa Brennauer (2019 en 2020) en Van Vleuten (2021, 2022 en 2023) gingen haar voor.

Vollering viert haar eindoverwinning in de Vuelta

Vollering, die tekende voor de zeventiende zege dit seizoen voor haar ploeg, maakte met haar eindzege het Nederlandse feestje in de Spaanse ronde compleet. Zelf reed ze, vanaf het moment dat ze de vijfde rit op haar naam schreef, vier dagen lang in de rode leiderstrui. Daarna verzekerde ze zich van het tricot voor de beste klimmer.

Marianne Vos, onverwoestbare veelvraat in dienst van Visma - Lease a Bike, schreef zaterdag voor de poorten van het kasteel van Sigüenza haar tweede dagzege bij. Eerder was de 36-jarige renster ook al de snelste in de derde etappe. Vos werd daarnaast uitgeroepen tot winnares van het puntenklassement.

Het winnen van haar tweede grote ronde betekende niet dat Vollering op haar lauweren gaat rusten, waarschuwde ze. "Een goede start voor de rest van het seizoen", noemde ze haar zege. Met de Olympische Spelen van Parijs, de Ronde van Frankrijk en de wereldkampioenschappen in Zürich nog in het verschiet kan het nog weleens een mooi jaar worden, leek ze ermee te willen zeggen. "Ik kijk uit naar wat ons nog te wachten staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl