Danny van Poppel
NOS Wielrennen

Van Poppel raakt zege kwijt in Turkije, ritwinst en leiderstrui voor Lonardi

Danny van Poppel kwam als eerste over de streep in de derde etappe van de Ronde van Turkije, maar heeft toch niet gewonnen. De Nederlander van BORA-hansgrohe week tijdens de massasprint dusdanig van zijn lijn af dat de jury ingreep, waarop de overwinning naar de Italiaan Giovanni Lonardi ging.

Van Poppel zette zijn sprint in aan de rechterkant van de weg en leek op weg te zijn naar de zege. De weg boog alleen af naar rechts, terwijl Van Poppel niet meestuurde. Hij eindigde zijn sprint helemaal aan de linkerkant van het parcours en sneed daarmee Lonardi de pas af.

Lonardi maakte veel misbaar en voelde zich duidelijk bestolen. Na een kwartier kwam de wedstrijdjury met het bericht dat de zege naar Lonardi ging en dat Van Poppel is teruggezet naar de 81ste plaats, de laatste van de groep. Enrico Zanoncello werd tweede, ritwinnaar van maandag Max Kanter derde.

Jakobsen elfde

Topsprinter Fabio Jakobsen, vooraf opgeschreven als een van de favorieten voor de ritzege, kwam er in de finale niet aan te pas. Na de diskwalificatie van zijn landgenoot eindigde de kopman van team dsm-firmenich-PostNL op de elfde plaats. De in Nederland geboren en opgegroeide Tsjech Matyás Kopecký sprintte naar een knappe vierde plek.

Vlak voor de sprint kregen de renners nog twee lastige heuvels te verwerken, die te zwaar bleken voor favorieten Sam Welsford en Mark Cavendish. Van Poppel zou normaal in Turkije de sprint aantrekken voor zijn ploeggenoot Welsford, maar kon daardoor dus voor eigen kans gaan.

Lonardi nieuwe leider

Lonardi is door zijn ritzege ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, met vier seconden voorsprong op Enrico Zanoncello en Henri Uhlig.

Woensdag is de vierde etappe van de Ronde van Turkije. De renners rijden dan in 137,9 kilometer van Marmaris naar Bodrum. Er liggen opnieuw een paar beklimmingen in het parcours, maar een massasprint ligt opnieuw op de loer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl