Leonid Volkov
NOS Nieuws

Twee arrestaties voor hameraanval op vertrouweling Navalny

De Poolse politie heeft twee personen opgepakt voor de hameraanval op Leonid Volkov, vorige maand in Litouwen. De vertrouweling van de overleden Poetin-criticus Navalny raakte bij die aanslag zwaargewond.

De Litouwse president Nausèda maakte het nieuws van de arrestatie wereldkundig. Het gaat om twee Polen, bekenden van de politie, die al op 3 april werden opgepakt. Nausèda bedankte buurland Polen voor de goede samenwerking en zei dat Litouwen al om overlevering heeft gevraagd.

Volkov (43) was stafchef en vertrouweling van de Russische oppositieleider Alexej Navalny. Al voor diens verdachte dood in een Russische strafkamp was hij naar het buitenland uitgeweken, onder druk van de Russische overheid.

Kort voor de aanval had Volkov nog in een interview gezegd dat tegenstanders van Poetin ook in het buitenland niet veilig zijn. "We leven in heel donkere tijden", zei Volkov tegen persbureau Reuters over dissidenten als hijzelf. "Poetin vermoordt mensen niet alleen binnen Rusland, maar ook daarbuiten."

Volkov wordt weggevoerd na de aanslag

Kort daarna werd hij bij zijn huis in Vilnius aangevallen. De ruit van zijn auto werd ingeslagen, hij kreeg traangas in zijn ogen en werd met een hamer geslagen. Daarbij brak hij zijn arm. Litouwen hield Rusland verantwoordelijk voor de aanslag.

In een eerste reactie op Telegram zegt Volkov nog geen verdere details te hebben over de verdachten. "We zullen het zien, ik kan niet wachten." Hij bedankte verder de politie voor het "voortvarende en volhardende" werk. "Ik ben blij dat ze zoveel succes hebben gehad."

Volkov liet al weten zijn tegenstand tegen Poetin voort te zullen zetten. De verdachten kunnen drie jaar cel krijgen als ze schuldig worden bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl