De Kamercommissie in gesprek met Leonid Volkov
NOS Nieuws

Na nep-Volkov, spreekt de Kamer met de echte medewerker van Navalny

Dit keer geen bedrieger in badjas, maar de echte Leonid Volkov in gesprek met de Tweede Kamer. De naaste medewerker van de gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny had een boodschap voor de commissie Buitenlandse Zaken: verandering moet van binnenuit komen, maar Europa moet ook harder worden.

Per videoverbinding vanuit Washington sprak Volkov over de precaire situatie van zijn baas, de oppositie en van zijn land. Later vandaag wordt de beweging van Navalny in een Moskouse rechtbank gelabeld als extremistische organisatie, vertelde Volkov. "Net zoals al-Qaida."

Medewerkers kunnen onder de nieuwe situatie tot 10 jaar cel krijgen, geldschieters acht jaar. "Ook al hebben ze maar 5 euro gestort." Het heeft te maken met de aankomende parlementsverkiezingen over een paar maanden, zei Volkov. "Poetins partij staat niet goed in de peilingen en ze vegen nu het politieke speelveld schoon."

Spaarvarken

Daar had de 'grap' van eind april ook mee te maken, zei de oppositie-medewerker. Toen had de Kamercommissie een gesprek met 'Volkov', die later een Russische komiek bleek te zijn. De nep-Volkov droeg een badjas, had een spaarvarken in zijn hand en deed bizarre uitspraken als: "Ik dans de hele dag door en jongeren zien zo dat ik een coole gast ben. Daarom word ik in Rusland vervolgd."

Deze video van het gesprek publiceerde de komiek:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens de echte Volkov was het een "goedbetaalde medewerker van de Russische regering" en zijn er al twaalf succesvolle nepgesprekken gevoerd door de imitator. Het toont aan, zei Volkov, dat de Russische overheid de aandacht wil afleiden van waar het echt om gaat. En dat is dat er verandering nodig is in Rusland.

Die moet komen van de Russen zelf, vindt Volkov, maar tegelijk kan Europa best helpen met sancties. "Poetin geeft niet om woorden. Sterker nog, die ziet hij als teken van zwakte als er geen daden volgen."

Bekijk deze explainer van NOS op 3 over hoe Poetin omgaat met mensen die hem tegenspreken:

De prijs die de wereld betaalt is groot, zegt de oppositie-medewerker. "MH17, chemische wapens, het onderdrukken van de oppositie, duizenden doden in het conflict in Oost-Oekraïne", somde hij op. "Al deze misdaden werden veroordeeld en men was er diep ontsteld over. Maar volgens de medewerker van Navalny is de Russische president "geld gedreven" en moet je hem raken in zijn portemonnee.

Navalny voert al jaren de oppositie aan in Rusland, maar politiek heeft hij zijn doel nog lang niet bereikt, erkende Volkov. Toch heeft de medewerker vertrouwen in een goede afloop. "We weten niet hoe Poetin zal gaan, maar hij zal gaan. De klok tikt in ons voordeel."

De 45-jarige oppositieleider zelf zit vast in een strafkolonie, waar hij ruim 2,5 jaar moet zitten voor het niet naleven van de voorwaarden van de voorwaardelijke straf in 2014. De afgelopen tijd ging het niet goed met zijn gezondheid, onder meer vanwege een hongerstaking. Op dit moment is zijn situatie stabiel, zegt Volkov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl