NOS Nieuws

Wekdienst 7/4: Half jaar oorlog Israël en Hamas • Klassieker in Rotterdam

Goedemorgen! In Rotterdam spelen Feyenoord en Ajax tegen elkaar. En op meerdere plekken in de wereld wordt stilgestaan bij de oorlog tussen Hamas en Israël die precies een half jaar geleden begon met de terreuraanslag door Hamas.

Eerst het weer: vooral vanmorgen perioden met zon. Vanmiddag meer bewolking en tegen de avond in Limburg wat regen. Mild met maxima tussen 16 en 21 graden. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig, kracht 3 tot 5.

Weer 7 april

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is vandaag een half jaar geleden dat de oorlog tussen Hamas en Israël begon. Hamas-terroristen vielen Israël binnen, waarbij ongeveer 1200 mensen werden vermoord en zo'n 240 mensen naar Gaza werden ontvoerd. Daarna voerde Israël een groot aantal luchtaanvallen op Gaza uit en begon een grondoffensief. Daarbij kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten meer dan 33.000 mensen om het leven. Daaronder zijn militanten maar volgens de autoriteiten zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen.
  • Op meerdere plekken in de wereld worden vandaag demonstraties gehouden. Gisteren was er een grote demonstratie in Rotterdam waarbij pro-Palestijnse demonstranten opriepen tot een staakt-het-vuren. Vandaag is er een demonstratie in Amsterdam van pro-Israëlische demonstranten. Zij vragen op het Museumplein aandacht voor de gegijzelde Israëliërs.
  • In Rotterdam wordt vanaf 14.30 uur de Klassieker gespeeld. Feyenoord heeft de hoop op een kampioenschap opgegeven, maar is gebrand op een goed resultaat tegen aartsrivaal Ajax. "Dat zijn de mooiste duels die je in de top kunt coachen", zei coach Arne Slot eergisteren. Bij Ajax keert clubtopscorer Brian Brobbey mogelijk terug. Hij raakte op 17 maart geblesseerd en speelde sindsdien niet meer. Trainer John van 't Schip zei donderdag dat hij hoopt dat de aanvaller aan een deel van de wedstrijd in de Kuip mee kan doen. Het duel is te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.
  • De wielrenmannen vertrekken om 11.10 uur vanuit Compiègne voor de 121e editie van Parijs-Roubaix. De klassieker met 29 kasseistroken werd vorig jaar gewonnen door Mathieu van der Poel en ook dit jaar is hij topfavoriet. de wedstrijd is vanaf 13.40 uur live te zien op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Dit is er vannacht gebeurd:

In Slowakije heeft de nationalistisch-linkse regeringskandidaat Peter Pellegrini de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg 54 procent van de stemmen. De pro-westerse oppositiekandidaat Ivan Korcok heeft zijn nederlaag toegegeven.

Pellegrini is een bondgenoot van de populistische premier Fico. Critici zijn bang dat Slowakije onder hun leiding de pro-westerse koers achter zich zal laten. In Brussel wordt gevreesd voor een "Hongarije-scenario".

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op de warmste 6 april ooit gemeten was het gisteren ook Open Campingdag. We gingen kijken op camping De Kienehoef in Sint-Oedenrode, waar de eerste campinggasten genoten van het mooie weer. "Mensen komen hier voor de natuur en de rust."

Kampeerseizoen van start: 'Op de camping leg je makkelijk contact'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl