Peter Pellegrini bij zijn overwinningstoespraak
NOS Nieuws

Regeringskandidaat Pellegrini verslaat pro-westerse Korcok bij verkiezingen Slowakije

De nationalistisch-linkse regeringskandidaat Peter Pellegrini heeft de Slowaakse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij won het met ongeveer 54 procent van de stemmen van de liberale en pro-westerse oppositiekandidaat Ivan Korcok, die zijn nederlaag heeft toegegeven.

Pellegrini is een nauwe bondgenoot van de populistische premier Robert Fico. Pellegrini splitste zich in 2020 na conflicten af van Fico, maar de meer gematigde politicus stapte vorig jaar toch weer in een coalitie met hem. De verwachting is niet dat Pellegrini zich als president kritisch zal opstellen tegenover Fico's regering, waar zijn partij dus zelf onderdeel van is.

Zijn winst versterkt de macht van Fico. De president van het land met 5,4 miljoen inwoners kiest na de parlementsverkiezingen de premier, beëdigt de nieuwe regering en benoemt de rechters van het Constitutionele Hof. De president kan ook een veto uitspreken over wetten en kan veroordeelden gratie verlenen. Korcok had dus bij een overwinning het beleid van de regering kunnen vertragen.

De 48-jarige Pellegrini wordt de zesde president van Slowakije sinds het land zich afsplitste van Tsjechoslowakije in 1993. Hij staat aan het hoofd van de linkse partij Hlas. Critici zijn bang dat Slowakije onder Fico en Pellegrini zijn pro-westerse koers achter zich zal laten. De afgelopen maanden gingen herhaaldelijk duizenden mensen de straat op om zich tegen het beleid van Fico te verzetten.

Mogelijk gaat het land de kant van Hongarije op, waar premier Viktor Orbán sinds zijn aantreden steeds meer macht naar zich toetrekt. Vanuit de Europese Commissie wordt er met grote zorgen naar de ontwikkelingen in Slowakije gekeken. Brussel waarschuwde al dat Europese subsidies in gevaar komen als het land de rechtsstaat verder aantast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl