Tienduizenden Hongaren verzamelden zich zaterdag op het plein bij het Hongaarse parlementsgebouw
NOS Nieuws

Tienduizenden Hongaren de straat op voor potentiële uitdager van Orbán

In Hongarije heeft een potentiële uitdager van premier Orbán opnieuw duizenden mensen de straat op weten te krijgen om te protesteren tegen de huidige regering. Peter Magyar beschuldigt de leiders van het land van corruptie en vriendjespolitiek.

Magyar, een advocaat, zakenman en diplomaat die tot voor kort de Hongaarse regeringspartij vertegenwoordigde in onder andere de Europese Unie, presenteert zich als een radicale vernieuwer en kondigde onlangs aan een eigen partij te gaan oprichten.

Tegen de mensenmenigte die zaterdag hij in de hoofdstad Boedapest op de been wist te krijgen, zei hij liberale en conservatieve Hongaren te willen verenigen. "Stap voor stap, steen voor steen zullen we het land terugveroveren en een nieuw land opbouwen. Een soeverein, modern, Europees Hongarije."

Zijn toehoorders, velen gekleed in de kleuren van de rood-wit-groene Hongaarse vlag of met een vlag in de hand, liepen onder zijn leiding in een mars naar het Hongaarse parlementsgebouw. Daar gaf Magyar een toespraak die kon rekenen op luid gejuich. Vorige maand organiseerde de nieuwe regeringscriticus een soortgelijke demonstratie.

De Hongaarse Peter Magyar, die zich presenteert als uitdager van premier Orbán

De 43-jarige Magyar brak in februari met Orbáns partij na het aftreden van de Hongaarse president Novák. Duizenden Hongaren gingen toen de straat op nadat bekend werd dat Novák in april vorig jaar gratie had verleend aan een man die was veroordeeld voor medeplichtigheid aan kindermisbruik. Dit schandaal kostte ook minister van Justitie Varga haar baan, tevens de ex-vrouw van Magyar.

Vorige maand plaatste Magyar een audio-opname op YouTube van een gesprek tussen hem en Varga. Daarin vertelt zij dat topambtenaren van Orbáns regering bewijs hebben laten verdwijnen om hun betrokkenheid bij een corruptiezaak te verhullen.

Politieke transformatie

Magyar claimt dat Orbáns regering opereert als de "maffia". Hij zegt te strijden voor een morele, politieke en economische transformatie. "In de afgelopen twintig jaar hebben onze politieke leiders de Hongaren tegen elkaar opgezet. Of het nu goed of slecht ging met ons land, we stonden tegenover elkaar in plaats van dat we ons verenigden", aldus Magyar in zijn toespraak bij het parlementsgebouw.

Sinds zijn aantreden in 2010 heeft premier Orbán steeds meer macht naar zich toe getrokken. Hij heeft de onafhankelijke rechtsspraak ingeperkt, er is nauwelijks sprake van vrije pers en hij zou bedrijven die hem goedgezind zijn bevoordelen met subsidies. Magyar belooft hier korte metten mee te maken als hij aan het roer zou komen te staan. "Niets zal zijn zoals het was. De verandering kan niet worden tegengehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl