Katalin Novák maakt haar aftreden bekend
NOS NieuwsAangepast

President Hongarije treedt af na schandaal over gratie rond kindermisbruik

De Hongaarse president Novák is afgetreden na ophef over door haar verleende gratie aan een man die veroordeeld was voor medeplichtigheid aan kindermisbruik. Ze was president van Hongarije sinds 2022.

"De gratie die ik heb verleend heeft bij veel mensen geleid tot verbijstering en onrust", zo verklaarde ze op televisie. Het conservatieve staatshoofd erkende dat ze een fout had gemaakt. Novák was de eerste vrouwelijke president van Hongarije en bij haar aantreden in 2022, toen ze 44 jaar was, ook de jongste.

Na de toespraak van Novák gingen demonstranten opnieuw de straat op:

President Hongarije treedt af na schandaal over kindermisbruik

Novák was een trouwe bondgenoot van premier Orbán, maar die distantieerde zich deze week van haar. Eerder was ze vicevoorzitter van de Fidesz-partij van Orbán. Voordat ze president werd, was ze minister van Familiezaken. Ze was groot voorstander van traditionele familiewaarden en het beschermen van kinderen.

Misbruik in kindertehuis

Haar besluit om terug te treden komt een week nadat bekend werd dat ze in april vorig jaar gratie had verleend aan een man die was veroordeeld voor het verbergen van seksueel misbruik van kinderen in een door de staat beheerd kindertehuis.

De man werd in 2018 tot ruim drie jaar cel veroordeeld, omdat hij slachtoffers onder druk had gezet om verklaringen over seksueel misbruik door de directeur van het kindertehuis in te trekken. Die directeur is daarvoor veroordeeld: tussen 2004 en 2016 misbruikte hij zeker tien kinderen, waarvoor hij een gevangenisstraf van acht jaar uitzit.

"Op basis van het gratieverzoek en de beschikbare informatie heb ik in april vorig jaar voor clementie gekozen. Dat was in de overtuiging dat de veroordeelde geen misbruik had gemaakt van de kwetsbaarheid van de aan hem toevertrouwde kinderen", zei ze Novák.

"Ik heb een fout gemaakt", vervolgde ze, "omdat dit besluit, dat niet te rechtvaardigen valt, aanleiding geven tot twijfel over zero tolerance voor pedofilie. Hier is geen sprake van", benadrukte ze. "En hier kan ook geen twijfel over bestaan."

Aftreden geëist

Het nieuws van de gratie leidde tot woede onder de bevolking. Duizenden demonstranten stonden gisteren voor het presidentieel paleis in Boedapest om het aftreden van Novák te eisen.

Betogers bij het presidentieel paleis in Budapest, vrijdagavond

Vlak voor de demonstratie zei een parlementslid dat Novák niet aan kon blijven na het schandaal. "Het is oprechte woede die mensen de straat op drijft en waardoor ze luid van zich laten horen."

Oppositiepartijen zijn een parlementaire procedure tegen Novák gestart. En juist eergisteren diende premier Orbán een voorstel in voor een grondwetswijziging, waardoor mensen die veroordeeld zijn voor misdrijven tegen kinderen geen gratie meer kunnen krijgen. Iets wat dus lijnrecht ingaat tegen het besluit van Novák.

Ook voormalig minister trekt zich terug

Behalve Novák was ook toenmalig minister Varga van Justitie betrokken bij het presidentieel pardon. Zij zou zich kandidaat stellen als lijsttrekker voor Fidesz bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, begin juni.

Maar vandaag kondigde ze op Facebook aan dat ze de politieke verantwoordelijkheid voor het goedkeuren van de gratie neemt. Ze trekt zich terug uit het openbare leven en geeft haar zetel in het parlement en haar rol als lijstrekker voor het EP op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl