NOS Sport

Van de Zandschulp heeft twee dagen nodig voor zege op Portugees gravel

Botic van de Zandschulp heeft voor de vijfde keer dit seizoen de eerste ronde van een ATP-toernooi overleefd. Hij begon zijn gravelseizoen in het Portugese Estoril met een 6-4, 4-6, 6-1 zege op Federico Coria in een partij die dinsdag vanwege de regen moest worden afgebroken.

Van de Zandschulp, die dit seizoen nog geen twee duels op rij heeft weten te winnen, stuit nu op de Noor Casper Ruud, de als eerste geplaatste titelverdediger die op de wereldranglijst de achtste positie inneemt. "Ik heb een stuk of vijf keer tegen hem gespeeld en het waren altijd spannende wedstrijden. Dat zal het opnieuw worden", aldus de Nederlander.

Van de Zandschulp was de week ingegaan als nummer 87 van de wereld, precies de plek die Coria vorige week nog innam. De Argentijn had één positie moeten inleveren, tegen Van de Zandschulp tien.

Dinsdagmiddag was het op papier geringe niveauverschil aanvankelijk amper zichtbaar geweest. Van de Zandschulp brak zijn opponent al in diens eerste servicegame en stond na een kwartier op een 3-0 voorsprong. De regen voorkwam een snel vervolg op die voortvarende start.

Opvallende serie

Woensdagavond werd de partij voortgezet en het had er alle schijn van dat er in de verhoudingen weinig veranderd was. Van der Zandschulp kwam op de service van de slordig beginnende Coria 40-0 voor, maar de Argentijn wist die drie breekpunten, en ook nog een vierde, weg te werken.

Het bleek de opmaat voor een opvallende serie servicebeurten: Van de Zandschulp moest op 4-2 zijn opslag inleveren, maar had drie breaks later alsnog de eerste set binnen. Coria repareerde ook in de tweede set een break achterstand, maar won deze keer vervolgens ook de set. In derde was de Argentijn echter kansloos.

"Het was niet de beste wedstrijd, maar het was mijn eerste gravelwedstrijd van het jaar tegen iemand die al wat meer gravelwedstrijden heeft gespeeld", constateerde de 28-jarige Veenendaler tevreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl