Rutte sprak in Litouwen met president Nauseda over militaire samenwerking
NOS NieuwsAangepast

Rutte heeft nu steun van 28 NAVO-landen, nog vier te gaan

In de aanloop naar de viering van het 75-jarig bestaan van de NAVO op 4 april is duidelijk dat demissionair premier Rutte van nog wat meer landen steun heeft gekregen om de nieuwe secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap te worden.

Vandaag is bevestigd dat 28 van de 32 NAVO-lidstaten de kandidatuur van Rutte steunen, melden bronnen aan de NOS. De afgelopen tien dagen zijn er drie landen bij gekomen. Dat betekent dat er nog vier over de streep getrokken moeten worden, want voor een benoeming is de unanieme steun van alle 32 lidstaten nodig.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen zijn de komende dagen in Brussel, waar in de marge van de top en de festiviteiten veel gesproken zal worden over de opvolging van de Noor Jens Stoltenberg, die begin oktober zijn functie neerlegt.

Roemenië heeft een eigen kandidaat. Ook van Turkije en Hongarije is bekend dat ze nog geen steun voor Rutte hebben toegezegd. Als vierde land dat twijfelt, wordt Slowakije genoemd.

Bronnen bij de NAVO melden aan de NOS dat Rutte met deze vier landen in gesprek is over zijn invulling van het NAVO-leiderschap.

De dwarsliggers Hongarije en Slowakije zouden hun verzet tegen Rutte makkelijker staken als de Roemeense president Iohannis zijn kandidatuur zou intrekken, klinkt het in kringen rond de NAVO. Zolang dat niet het geval is, zou het de Hongaren en Slowaken in verlegenheid brengen om Iohannis, de enige officiële kandidaat uit een ander Oost-Europees land, te laten vallen.

Indrukwekkend leider

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith heeft herhaald dat de Verenigde Staten Rutte voluit steunen. Ze zei tegen de internationale pers dat ze hoopt dat er de komende weken een besluit valt, maar dat niet duidelijk is wanneer dat precies zal zijn. "Liever eerder dan later", zei Smith. Ze noemde zowel Rutte als Iohannis een indrukwekkende leider.

Eerder werd gedacht dat het besluit rond deze tijd zou vallen, samen met het jubileum, maar dat lijkt niet te worden gehaald. Uiterlijk op de top in Washington, van 9 tot 11 juli, moet duidelijk zijn wie de nieuwe secretaris-generaal wordt. Dan wordt ook het 75-jarig bestaan groot gevierd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl