Demissionair premier Rutte op een NAVO-top
NOS NieuwsAangepast

Rutte moet wachten, benoeming topman NAVO gaat langer duren

De benoeming van de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO gaat waarschijnlijk langer duren, melden bronnen in Brussel en Den Haag aan de NOS.

Demissionair premier Rutte is een belangrijke kandidaat voor de topfunctie en eind vorige maand zag het ernaar uit dat zijn benoeming snel rond zou komen.

Hoewel er geen officiële procedure is voor het kiezen van een nieuwe secretaris-generaal, heeft Rutte wel de steun nodig van alle 32 NAVO-lidstaten. Die steun is er bij de overgrote meerderheid, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Maar Hongarije heeft gezegd zijn kandidatuur niet te steunen en twee weken geleden diende zich een tegenkandidaat voor de hoogste positie bij de NAVO aan: president Iohannis van Roemenië.

Die noemde het bij de bekendmaking een fout dat er sinds de Europese parlementsverkiezingen in 2019 niet of nauwelijks benoemingen zijn gegaan naar functionarissen uit Oost- en Centraal-Europa.

Eerder was de verwachting dat de opvolger van de huidige secretaris-generaal Stoltenberg in april bekendgemaakt zou worden. Dan bestaat de NAVO, officieel op 4 april, 75 jaar.

In deze video van Nieuwsuur wordt uitgelegd hoe Rutte topkandidaat voor de alliantie werd:

Hoe Rutte topkandidaat voor de NAVO werd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl