Demissionair premier Rutte wordt ontvangen door Xi Jinping
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil als topman NAVO band met Azië aanhalen

Als demissionair premier Rutte leiding gaat geven aan de NAVO wordt wat hem betreft de band met Azië versterkt. Dat heeft Rutte gezegd in China, in een gesprek met studenten van de universiteit van Peking. De relatie met Azië is van belang om "de wereld stabiel te houden", zei Rutte.

Hij is een van de twee officieuze kandidaten om de huidige secretaris-generaal, de Noor Jens Stoltenberg, op te volgen. De ander is president Iohannis van Roemenië. Hoewel Rutte zijn ambitie kenbaar heeft gemaakt heeft hij zich nog niet uitgelaten over zijn mogelijk toekomstige rol bij de NAVO. De 32 lidstaten moeten unaniem besluiten over de nieuwe chef.

Rutte in gesprek met studenten op de universiteit van Peking

Rutte noemde verder de nauwe relatie van China met Rusland "raadselachtig". Na het gesprek met studenten had Rutte een ontmoeting met president Xi Jinping in de Grote Hal van het Volk, waarin het onder meer ging over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Tegenover de studenten herhaalde hij dat de Russische invasie neerkomt op een rechtstreekse bedreiging voor Europa als Rusland de oorlog wint.

Meer handel

Rutte sprak met de studenten ook over de handel met China. Hij vindt dat Peking ervoor moet zorgen dat buitenlandse bedrijven in China dezelfde kansen hebben als Chinese ondernemingen, die worden nu bevoordeeld. De stappen die China tot nu toe op dit vlak heeft gezet zijn in zijn ogen "onvoldoende".

Ook vindt hij dat er veel meer handel nodig is en ziet hij mogelijkheden om die uit te breiden. De laatste jaren zijn westerse landen, waaronder Nederland, juist behoedzamer in de handelsbetrekkingen met China. Zo heeft chipmachinemaker ASML exportbeperkingen opgelegd gekregen, met het oog op de nationale veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl