Ook Kampong na ware thriller tegen Rot-Weiss Köln naar finale EHL

Kampong finalist Euro Hockey League na spektakelstuk tegen Rot-Weiss Köln

Nog meer Nederlands succes in de Euro Hockey League, het meest prestigieuze toernooi in het clubhockey. Ook de hockeyers van Kampong hebben zich geplaatst voor de finale, nadat er in een spektakelstuk met Rot-Weiss Köln (5-5) shoot-outs genomen moesten worden.

Daarin bleken de Utrechters sterker (3-2). Er wacht nu maandag een finale tegen Pinoké.

Kampong haalde in 2018 voor het laatst de finale van de EHL en wilde daar zondag verandering in brengen.

Snelle openingstreffer

Die ambities zette Kampong meteen kracht bij door na 29 seconden al een voorsprong te pakken. Duco Telgenkamp wurmde zich door de verdediging van de Duitsers en haalde de achterlijn. Uit een onmogelijke hoek haalde de aanvaller uit en, misschien wel tot zijn eigen verbazing, ging de inzet erin.

Maar Rott-Weis Köln, finalist van de laatste twee edities van de EHL, legde zich daar niet bij neer. Uit een strafcorner was het Tom Grambusch die de bal hard en strak het doel injoeg en voor de gelijkmaker tekende.

Maar nog in het eerste kwart pakte Kampong een nieuwe voorsprong. Jip Janssen bleek uit hetzelfde hout gesneden als Grambusch en schoot een strafcorner ook raak.

Janssen bleek goed in vorm te steken op deze eerste paasdag, want ook bij een nieuwe strafcorner was de specialist belangrijk. Hij legde in een variant de bal klaar voor Jonas de Geus, die met een tip-in voor de derde Nederlandse treffer zorgde tegen de ploeg die al drie jaar op rij kampioen werd in Duitsland.

Telgenkamp: 'Dit was een bizarre wedstrijd, zal het nooit vergeten'

De duimpjes gingen omhoog op de bank, trainer Tim Oudenaller was meer dan tevreden over zijn ploeg. Maar het bleef niet bij een paar duimpjes. Nog voor rust kon de coach het uitschreeuwen toen Silas Lageman voor 4-1 zorgde. De finale kon de ploeg toen eigenlijk niet meer ontgaan.

Remontada

Maar daar dachten de Duitsers anders over. De ploeg had in het verleden wel vaker een grote achterstand hersteld en deed dat ook vandaag weer. Fabio Seitz kreeg in twee instanties de bal over de doellijn en een paar minuten later lag de bal alweer in het doel.

Een inzet van Seitz werd niet goed weggewerkt door Kampong-doelman David Harte, Sander de Wijn liep de bal daarna per ongeluk in het doel.

Rott-Weiss Köln viert een treffer

De 4-4 volgde met een tip-in van Grambusch en zo was de 'remontada' voltooid en de grote voorsprong weer verdwenen voor de Nederlandse ploeg. Kampong leek daarna nog te ontsnappen toen Janssen weer een strafcorner raak schoot voor 5-4, maar in de allerlaatste minuut ging het alsnog mis.

Thies Ole Prinz zorgde met de 5-5 ervoor dat er shoot-outs volgden voor een finaleplek.

Harte blinkt uit

Waar de zenuwen gierden door de lichamen van de supporters op de tribune, bleken de spelers van Kampong stalen zenuwen te hebben.

Nadat Kampong-doelman Harte de Duitsers al tot drie missers had gedwongen, was uiteindelijk de maker van de openingstreffer in de wedstrijd, Telgenkamp, de grote held.