NOS Sport

Amsterdam krijgt nieuwe kans op winst EHL na zege in Nederlands onderonsje

Amsterdam wint Nederlands onderonsje met SCHC in Euro Hockey League

De vrouwen van Amsterdam maken kans om weer de Euro Hockey League (EHL) te winnen, het meest prestigieuze toernooi in het clubhockey.

Amsterdam won zondagmiddag in Amstelveen het Nederlandse onderonsje met SCHC in de halve finale: 2-1. Maandag speelt de landskampioen de finale tegen het Duitse Mannheimer.

Amsterdam weet hoe het is om de EHL te winnen, dat gebeurde in 2019 en 2022 namelijk ook al. Maar dat betekende niet dat de ploeg van coach Teun de Nooijer al met één been in de finale stond.

Amsterdam en SCHC zijn namelijk behoorlijk aan elkaar gewaagd. Twee weken geleden speelden beide ploegen ook in het Wagener Stadion tegen elkaar en toen werd het 2-2. Vier van de laatste zeven onderlinge duels eindigden ook in een gelijkspel na een uur spelen.

Blessure Plönissen

Amsterdam begon beter dan SCHC aan de halve finale, maar creëerde weinig grote kansen. Het meest opvallende in het eerste kwart was een blessure voor Amsterdam-speelster Sabine Plönissen. Zij kreeg de bal keihard op haar knie geslagen. Ze moest steunend op haar stick het veld verlaten.

Een domper voor Plönissen, die eindelijk weer vrij kan hockeyen na een periode met depressieve gevoelens. Gelukkig voor haar kon ze, nadat de pijn verdwenen was, wel weer terugkeren in de halve finale.

Voorsprong Amsterdam

Met Plönissen kwam Amsterdam even later op voorsprong. Aan het begin van het tweede kwart tikte Maria Verschoor van dichtbij binnen, na goed voorbereidend werk van Freeke Moes.

Bekijk hieronder de reacties van SCHC-speelster Yibbi Jansen en Amsterdam-verdedigster Gabrielle Mosch:

De 2-0 volgde daarna snel en weer was Moes daarbij betrokken. Yibbi Jansen miste voor SCHC een strafcorner en in de tegenstoot was Moes heel snel. Met een uitstekende backhand passeerde ze de keepster.

SCHC moest zich proberen terug te vechten in de wedstrijd. Er werd veelvuldig de aanval gezocht, maar Amsterdam bleek ook verdedigend goed in elkaar te zitten.

Pas een halve minuut voor het eindsignaal wist de ploeg van Lucas Judge het doel te vinden. Een strafcorner werd benut door Jansen. Er kwam geen allerlaatste aanval meer en daardoor kan Amsterdam-trainer De Nooijer, na twee EHL-eindzeges als speler, nu mogelijk ook als trainer de Europese prijs winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl