g
NOS Sport

Hockeyster Plönissen na depressieve periode op de weg terug: 'Ben weer hoopvol'

Een jaar geleden worstelde hockeyster Sabine Plönissen met depressieve gevoelens en kon ze niet meer genieten van het spelen van een hockeywedstrijd. Ze krabbelde weer op en praat er voorafgaand aan de halve finales van de Euro Hockey League met haar club Amsterdam openlijk over.

Terug naar maart 2023. Het is rust bij de hockeywedstrijd tussen Amsterdam en HDM. Plönissen merkt dat ze er niet helemaal bij is tijdens de eerste helft.

Ook een teamgenoot ziet dat. "Ze vroeg aan me of het eigenlijk wel ging." Dat is voor Plönissen het breekmoment. Ze barst in tranen uit en komt tot de conclusie: "Eigenlijk gaat het helemaal niet."

Somberheid

De middag voorafgaand aan de wedstrijd heeft de 29-jarige hockeyster al een gesprek met een vriendin. "Ik vertelde dat ik me niet goed voelde. Ik voelde me heel somber. Dat had ik al een aantal keer gehad en normaal gesproken kon ik me er op het hockeyveld wel overheen zetten. Hockey was altijd een lichtpuntje in mijn somberheid."

Maar die bewuste wedstrijd tegen HDM lukt het haar niet die "donkere en heel zware" gevoelens, uit te zetten. "Ik kon me er niet echt overheen zetten. Genieten van het hockeyen lukte toen echt even niet meer. Dat was wel even confronterend."

Het besef daalt in, ze kampt met een depressie.

Ik kan me nu kwetsbaar opstellen. Ik hoef niet alles te kunnen. Het is ook oké als het even niet lukt.

Sabine Plönissen

Plönissen krijgt veel steun vanuit haar club Amsterdam en gaat wekelijks langs bij haar psycholoog. "En ik ben ook met m'n ouders, zussen en vrienden in gesprek gegaan over hoe ik me nou echt voelde."

Toch vindt ze het moeilijk om haar familie erover te vertellen. "Je weet dat ze zich zorgen zullen maken en zij kunnen ook niet zoveel doen. Het is iets waar ik zelf aan moet werken."

Ze heeft ook steun aan haar teamgenoot Marijn Veen. "Bij haar is het glas echt halfvol, bij mij vaak halfleeg. Zij zei vaak dat deze periode me ook heel veel zou brengen, maar ik zat er wat somberder en dacht: wat brengt dit me nou?"

In de maanden daarna lukt het de hockeyster weer meer te genieten van de successen van haar club, zoals het binnenslepen van de landstitel van 2023. "Toen ik er op de club over gesproken had, dacht ik: waarom heb ik dit niet eerder aangegeven, want ik voelde me gewoon begrepen. Het was oké, het mocht er zijn, ze wilden me graag helpen. Het gaf me een vrijer gevoel, waardoor het me ook beter lukte om te genieten."

Geen EK

Maar haar depressie is daarmee zeker nog niet achter de rug. Als het clubseizoen klaar is, sluit ze zich aan bij het Nederlands team, maar moet ze de voor haar pijnlijke beslissing nemen het EK over te slaan.

"De omgeving van je club en het nationaal team verschillen behoorlijk van elkaar", legt Plönissen uit. "Bij de club is het net wat persoonlijker. Je hebt een vast contract, zit sowieso in het team, de selectie is rond. In het Nederlands team is dat heel anders. Er zijn ook anderen die in Oranje willen spelen, de selectie is gewoon open, tot vlak voor een toernooi."

Daardoor voelt Plönissen zich niet helemaal vrij om ook bij het Nederlands team volledig open te zijn over haar depressieve gevoelens. "Ik merkte al vrij snel dat ik het toch weer bij mezelf hield en het wegstopte, zodat ik wel kon presteren."

"Maar ik vond het heel vervelend het weer weg te stoppen, omdat ik eigenlijk met mezelf had afgesproken dat niet meer te doen. En die situatie werd te lastig voor mij, daardoor ging ik ook weer minder presteren. Ik stond daar niet goed als hockeyster, maar ook als persoon was het gewoon nog wat te vroeg in mijn proces. Dat kwam wel even hard binnen."

Plezier komt terug

Maar het overslaan van het EK levert Plönissen ook iets positiefs op. "Ik ben die zomer best wel tot rust gekomen." Langzaam maar zeker komt dan het plezier ook weer terug. "Ik wilde hoe dan ook blijven hockeyen. Naast dat ik het heel leuk vind, zorgt het ook voor structuur in mijn leven en heeft het een groot sociaal aspect. Ik ben lekker onder de mensen, dat is ook heel belangrijk."

Sabine Plönissen bij Oranje

In het begin van de voorbereidingen op het nieuwe clubseizoen met Amsterdam was Plönissen nog wel wat vermoeider. "Ik had fysiek minder energie, omdat het mentale aspect ook heel veel energie kost. Maar uiteindelijk verlicht de therapie ook heel erg."

En ook op sportief vlak gaat het weer een stuk beter bij Plönissen, die dit weekend met Amsterdam in de Euro Hockey League actief is. "Ik ben weer hoopvol. Ik heb door dat ik de goede kant op ga."

Uit het afgelopen jaar heeft Plönissen ook wijze lessen getrokken. "Ik merk dat ik beter mijn grenzen kan aangeven in wat ik wel en niet prettig vind, of wel en niet aankan. En ik kan me nu kwetsbaar opstellen. Ik hoef niet alles te kunnen. Het is ook oké als het even niet lukt."

Plönissen: "Zeker in topsport willen we natuurlijk alleen maar presteren, de beste zijn en steeds maar meer. Maar soms gaat dat gewoon even niet. Ik heb geleerd dat ik wat zachter mag zijn voor mezelf, af en toe wat compassie mag hebben met mezelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl