Charles en Camilla begroeten na de mis het publiek
NOS Nieuws

Koning Charles weer in openbaar bij paasviering

De Britse koning Charles heeft de traditionele paasdienst bijgewoond in de kapel van Windsor Castle. Het is voor het eerst dat hij aanwezig was bij een publiek evenement sinds er in januari kanker bij hem werd vastgesteld.

Charles werd met zijn vrouw Camilla in een auto voorgereden bij de kapel. Lachend zwaaide hij kort naar pers en publiek en ging toen naar binnen. Bij de viering zijn ook andere familieleden aanwezig, zoals zijn zus en broers. De kapel is waar hun ouders Elizabeth en Philip zijn bijgezet.

Charles bedankte het publiek dat hem een fijne Pasen wenst, al waren zijn woorden niet goed te verstaan:

Koning Charles te zien bij paasdienst bij in Windsor Castle

Na afloop van de mis liepen Charles en Camilla naar het wachtende publiek Ze schudden handen en spraken met wat mensen.

Charles is sinds zijn diagnose nauwelijks in het openbaar verschenen, de meeste publieke optredens werden afgezegd. Afgelopen donderdag miste hij "tot mijn grote verdriet" nog de viering voor Witte Donderdag, traditioneel ook een moment dat de Britse vorst onderdanen ontmoet.

Achter de schermen bleef Charles wel aan het werk. Zo gingen zijn gesprekken met premier Sunak door en ontving hij hoogwaardigheidsbekleders. Het meeste wat het publiek de afgelopen weken daarvan zag waren foto's die ervan werden vrijgegeven of kiekjes als hij zwaaiend in zijn auto voorbijreed.

Voorzichtige stap

De 75-jarige Charles werd eind januari in het ziekenhuis opgenomen voor een prostaatbehandeling. Daarbij werd ook kanker vastgesteld, welke soort is niet bekendgemaakt. Charles wordt momenteel thuis behandeld.

Het is nog niet duidelijk wanneer de koning zijn werkzaamheden weer kan hervatten. De BBC benadrukt dat zijn kerkbezoek vandaag nog niet als het startschot daarvan mag worden gezien. "Dit is geen hervatting van publieke optredens, maar een voorzichtige stap terug in de openbaarheid."

Afwezig bij de dienst vandaag waren Charles' zoon William en diens vrouw Kate, bij wie eveneens kanker is vastgesteld. Zij maakte anderhalve week geleden bekend te worden behandeld en voorlopig geen optredens in het openbaar te zullen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl