NOS Nieuws

Drie 'nieuwe' Van Goghs in Rijksmuseum, ook werk dat schilder tijdens bezoek meenam

In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn drie 'nieuwe' schilderijen van Vincent van Gogh te zien. De werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888) hebben een plek gekregen naast het zelfportret van de schilder dat al in het Rijksmuseum hing.

De werken zijn voor langere tijd uitgeleend door de Stichting P. en N. de Boer, opgericht door een Amsterdamse kunsthandelaar. Het Rijksmuseum is blij met de werken. "We kunnen hiermee het hele verhaal van Van Gogh vertellen", zegt conservator Mayken Jonkman.

Het gaat om deze schilderijen:

  • Rijksmuseum
    Stadsgezicht in Amsterdam, 1885
  • Rijksmuseum
    Oever met bomen, 1887
  • Rijksmuseum
    Korenveld, 1888

Vooral het schilderij Stadsgezicht in Amsterdam, waarop de Ronde Lutherse kerk aan het Singel te zien is, heeft een bijzondere connectie met het museum, vertelt Jonkman. "Van Gogh wilde het Rijksmuseum graag bezoeken, het was toen net geopend. Hij spaarde voor een treinkaartje en kwam naar Amsterdam waar hij in de stationswachtkamer op een vriend wachtte. Daar trok hij een kwast uit zijn jaszak en schilderde zijn uitzicht."

Natte verf

Toen de vriend arriveerde, stopte hij het werk met de verf nog nat in zijn tas en zo bezocht hij het museum. "En dat schilderij hebben wij hier nu," zegt Jonkman. Stadsgezicht in Amsterdam was zo dus het eerste werk van Van Gogh dat over de drempel van het Rijksmuseum kwam.

Daar houdt het verhaal nog niet op. "In het museum was hij helemaal onder de indruk van Frans Hals met zijn felle kleuren," vervolgt Jonkman. "Nog geen jaar later arriveerde hij in Parijs en gebruikte hij meteen meer kleuren. Zo maakte hij het tweede schilderij, Oever met bomen, langs de Seine."

Hoe lang de werken van Van Gogh blijven hangen, is nog niet bekend. Het Rijksmuseum zegt dat de werken "langdurig zijn uitgeleend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl