NOS Sport

Noodlijdend HGC verliest Haagse derby, hockeybond gaat 'licentiesysteem' invoeren

Hockeyers HGC verliezen 'Haagse titelstrijd', maar financiële zorgen zijn groter

Ooit, niet eens zo lang geleden, sleepte Bram Lomans met zijn vernietigende push de ene na de andere titel binnen met HGC. Inmiddels is het voormalig strafcornerkanon coach van de Wassenaarse mannen.

En moet hij serieus rekening houden met degradatie.

Eind januari communiceerde HGC namelijk aan de leden, dat het tophockey voor mannen op een lager pitje wordt gezet. De club heeft door teruglopende ledenaantallen en vertrokken sponsors namelijk ernstige financiële problemen.

Er werden zelfs fusiegesprekken gevoerd met de Haagse hockeyclub Klein Zwitserland, maar die liepen op niets uit. Vandaag stonden beide clubs (7de en 9de op de ranglijst) tegenover elkaar op sportpark De Roggewoning in de Haagse duinen.

HGC zocht naar een opsteker, maar Klein Zwitserland won met 3-2.

In de 51 jaar dat de hoofdklasse bestaat, degradeerde de trots van Wassenaar nog nooit. "We zijn een van de oprichters", weet Lomans. "Samen met Amsterdam zijn wij de enige ploeg die altijd in de hoofdklasse heeft gespeeld. Ik vind dat wij daarbij horen, dat gaan we niet zomaar aan de kant schuiven."

Lomans heeft vertrouwen in de initiatieven van een flinke groep mensen met een HGC-hart, onder wie oud-international Marc Delissen, om tophockey te behouden. "We moeten dit jaar zo hoog mogelijk eindigen. En dan staat er volgend jaar gewoon weer een leuk hoofdklasseteam."

Bekijk hieronder een reportage over de financiële zorgen bij HGC in aanloop naar het duel met Klein Zwitserland.

Lot hockeymannen HGC ongewis door financiële zorgen: 'Wij horen er gewoon bij'

De woorden van Lomans zijn zalvend, maar de zorgen zijn groot. Talenten Lucas Veen en Jan van 't Land (beiden Jong Oranje) hebben al te kennen gegeven te vertrekken naar Bloemendaal.

En wat doet het uithangbord van de ploeg, aanvoerder Seve van Ass? De Oranje-routinier, kind van de club, houdt zich wat dat betreft op de vlakte.

Van Ass richt zich liever op het huidige seizoen. "We hebben als doel om de beste 'Haagse' ploeg te worden. Je moet wat, hè. Veel meer zit er niet in dit seizoen."

Klein Zwitserland wint 'Haagse' strijd

De jacht op die officieuze titel liep een flinke deuk op. Binnen vijf minuten stond het al 0-1 voor Klein Zwitserland via de Argentijn Nico Keenan, die met zijn backhand doel trof.

De Amerikaan Aki Käppeler verdubbelde de voorsprong uit een strafcorner en nog geen minuut later werkte de Spanjaard Albert Beltrán de bal met een tip-in in het dak van het doel: 0-3.

Karst Timmer kort voor rust en Boris Stomps niet lang na rust brachten HGC nog wel terug in de wedstrijd, maar de gelijkmaker bleef buiten bereik.

Aki Käppeler is de gevierde man na zijn 2-0 voor Klein Zwitserland tegen HGC.

Klein Zwitserland, dat nog wel een strafbal miste, won het duel met 3-2 en gaat - ondanks de zege van HDM (de derde Haagse club) op Schaerweijde - fier aan de leiding in de strijd om het fictieve Haagse kampioenschap.

HGC zakte naar de negende plaats van de officiële ranglijst en zal nog alle zeilen moeten bijzetten om Amsterdam, Schaerweijde en Laren voor te blijven in de strijd tegen degradatie.

Oranje-Rood blijft lijstaanvoerder, al maakte die andere gevallen topclub, Amsterdam, het de Eindhovenaren nog knap lastig. Robbert Kemperman trok twee keer de stand gelijk voor Amsterdam, maar kort voor tijd bezorgde Max de Bie Oranje-Rood toch de zege: 2-3.

Thierry Brinkman gaf met Bloemendaal vast zijn visitekaartje af in Den Bosch. Hij maakte de eerste twee doelpunten tegen de club waarvoor hij volgend seizoen zal uitkomen.

Mogelijk bewees hij zichzelf daarmee een minder goede dienst. Bloemendaal won het duel namelijk met 3-2 en verkleinde zodoende de kans dat Den Bosch dit jaar de play-offs bereikt.

Telgenkamp op zijn Maradona's

De achterstand op nummer vier Kampong groeide namelijk tot tien punten. De Utrechters beslisten de topper tegen naaste achtervolger Rotterdam in hun voordeel: 1-0.

De enige treffer van de wedstrijd was van bijzondere schoonheid. Oranje-international Duco Telgenkamp - die afgelopen zomer als debutant grote ogen gooide bij het EK - begon op eigen helft aan een solo en besloot die 70 meter verder met een ziedende backhand in het dak van het Rotterdamse doel.

Tulp Hoofdklasse mannen

1. Oranje-Rood 14-37 7. Den Bosch 15-18
2. Bloemendaal 15-35 8. HDM 15-16
3. Pinoké 15-34 9. HGC 15-13
4. Kampong 14-28 10. Amsterdam 15-11
5. Rotterdam 15-25 11. Schaerweijde 15-10
6. Klein Zwitserland 15-19 12. Laren 15-7

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl