NOS Sport

Goudhaantje Telgenkamp blijft nuchter onder succes: 'Vertrouw gewoon op mijn intuïtie'

Knijpt Duco Telgenkamp al in zijn arm? De 21-jarige EK-debutant heeft dit Europees kampioenschap vijf doelpunten op zijn naam staan. Vrijdagavond maakte hij de winnende treffer in de halve finale tegen België (3-2).

Telgenkamp nuchter na winnende treffer tegen België: 'Ik weet dat er nog een finale is'

Zo indrukwekkend als de statistieken van Telgenkamp zijn, zo nuchter blijft de debutant er zelf onder. "Ik weet dat er nog een finale is...", vertelt hij na afloop van de halve finale. "Ik vertrouw gewoon op mijn intuïtie."

Het is naar eigen zeggen zijn grootste kracht, net als zijn onbevangenheid. "Die moet ik altijd bewaken."

Eigenlijk, legt de spits uit, is zijn tactiek vrij simpel. Hij krijgt van zijn teamgenoten de vrijheid om zelf met een creatieve oplossing te komen. Zelf kan hij die gedachte overigens nog eenvoudiger verwoorden. "Dan is het: hoofd leeg, niet meer nadenken en het gewoon maar laten gebeuren."

Hij zegt het alsof het niets is. Alsof hij niet zojuist beslissend is geweest op een groot toernooi, in een topwedstrijd tegen de nummer twee van de wereldranglijst. En dat, nogmaals, voor een spits die dit seizoen pas zijn definitieve doorbraak beleeft.

Maar hoewel het bijna niet aan hem te zien is, heeft ook Telgenkamp last van zenuwen. "Het is goed om zenuwachtig te zijn. Dat hoort er gewoon bij. Ik ga me echt zorgen maken als ik voor een wedstrijd niet zenuwachtig ben."

Breed scala aan emoties

Een vroege achterstand, fouten bij beide ploegen en de late winnende treffer van Telgenkamp. Het zorgde voor een breed scala aan emoties bij bondscoach Jeroen Delmee. "Het was misschien niet de mooiste wedstrijd, misschien wel de spannendste", vertelt hij na afloop opgelucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl