Jongeling Telgenkamp slaat hockeyers vlak voor tijd naar EK-finale tegen Engeland

Hockeymannen komen vroege tegengoal te boven en zijn finalist op EK

De Nederlandse hockeyers hebben de finale van het Europees kampioenschap bereikt. In de halve finales werd vrijdagavond afgerekend met België. De 21-jarige Duco Telgenkamp maakte vlak voor tijd de beslissende treffer: 3-2.

Twee jaar geleden veroverde Oranje in Amstelveen de Europese titel na winst op Duitsland in de eindstrijd.

De tegenstander van zondag (15.00 uur) is Engeland dat na shoot-outs afrekende met gastland Duitsland.

Wat moet bondscoach Jeroen Delmee hebben gedacht toen België binnen anderhalve minuut op voorsprong kwam? Zijn hockeyers hielden het zo'n vijftien seconden langer vol dan in de groepswedstrijd tegen Duitsland. Hij zal ongetwijfeld kort hebben gedacht aan de wedstrijd die uiteindelijk kansloos verloren ging (3-0).

Verbeten gezicht

Met een verbeten gezicht zag de bondscoach hoe Felix Denayer de 1-0 van dichtbij binnentikte. De gelijkenissen met het duel met Duitsland zijn gauw gemaakt: ook toen kwam het vroege openingsdoelpunt voort uit een intikker van dichtbij.

Het grote verschil: ditmaal was het niet 'slechts' een groepswedstrijd, maar de halve finale tegen de nummer twee van de wereldranglijst. En dus kon Oranje niets anders dan aantonen waarom de ploeg wél over voldoende veerkracht beschikt om zo'n vroege achterstand te verwerken.

Vreugde bij de Belgische hockeyers na de openingstreffer

Het zou nog tot het einde van het tweede kwart duren voordat de Nederlandse hockeyers die veerkracht toonden. Tot dan toe domineerde België het duel, maar een grote kans van Koen Bijen veranderde het wedstrijdbeeld.

Drie minuten voor rust leek de aanvaller van dichtbij te kunnen scoren, maar een voorzet belandde net achter hem. Had Bijen twintig centimeter verder naar achteren gestaan, dan had hij waarschijnlijk voor de gelijkmaker gezorgd.

Doelman Visser belangrijk

Dat Oranje op dat moment nog in de wedstrijd zat, was grotendeels te danken aan doelman Maurits Visser. België kreeg drie grote kansen in het tweede kwart, maar Visser hield zijn ploeg op de been. Zo haalde hij een afstandsschot van Cédric Charlier uit de bovenhoek en was hij de Belg even later ook een-op-een de baas.

De bevrijdende gelijkmaker kwam vlak na rust op naam van Jonas de Geus. Na kostbaar balverlies van Victor Wegnez kon hij de 1-1 hard binnenschieten. Waar De Geus aan het begin van de wedstrijd nipt te laat was om het openingsdoelpunt te voorkomen, stond hij ditmaal wel op het juiste moment op de goede plaats.

De Nederlandse hockeyers vieren de gelijkmaker

De ommekeer was compleet toen aanvoerder Thierry Brinkman halverwege het derde kwart de 2-1 scoorde. Nog altijd was het gezicht van bondscoach Delmee verbeten, maar vanbinnen zal hij ongetwijfeld een enorme opluchting hebben gevoeld.

In het derde kwart zette Nicolas De Kerpel de Belgen weer op gelijke hoogte. Groots was de ontlading bij de Nederlandse hockeyers toen Telgenkamp drie minuten voor tijd de winnende treffer binnenschoot. Zo werd het toch weer de avond van de veelbesproken EK-debutant.